Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Tribina i izložba “Stare serdžade sarajevskih džamija”

Tribina i izložba “Stare serdžade sarajevskih džamija”

U okviru tradicionalne manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ja Resulallah” koja se održava do 29. decembra tekuće godine u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održana je tribina pod nazivom “ Stare serdžade sarajevskih džamija”.

Autori izložbe Kenan Šurković i Haris Dervišević sedam mjeseci radili su na ovom projektu, a poručili su da je to početak brige o blagu sarajevskih džamija. Izložba ”Stare serdžade sarajevskih džamija” otvorena je u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese gdje će biti postavljena do 21. decembra, a u okviru manifestacije ”Selam, ja Resulallah”.

Većinom u starim džamijama, na marginama grada, pronašli su 43 serdžade, a na izložbi su predstavili njih 26.

Dervišević je kazao da su do sada o njima brinuli i čuvali ih imami, a da je sada red da budu zbrinute na adekvatniji način.

– Najvećim dijelom to su anadolske serdžade koje su izrađene krajem 18. stoljeća i izuzetno su vrijedne – rekao je Dervišević.
O istoj temi održana je i tribina na kojoj je također naglašena vrijednost starih serdžada, tepiha i ćilima u sarajevskim džamijama, ali i širom Bosne i Hercegovine.

Zamjenik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Malik ef. Šljivo istakao je da mali broj ljudi zna za ovu vrijednost.

– Nažalost, mnoge te naše vrijedne serdžade su još po nekim ćoškovima džamijskim o kojima niko ne vodi računa. Na ovaj način želimo da krenemo s ovom pričom – kazao je Šljivo.
Najavio je da će rad na ovom projektu biti nastavljen.

Da bi se održala današnja tribina i izložba bilo je neophodno poduzeti istraživanje te pronaći eksponate u našim sarajevskim džamijama. Ono što je zabrinjavajuće u tom procesu jeste naš odnos prema tom blagu.

Najskuplje ikad prodani eksponat islamske umjetnosti je upravo jedan safavidski tepih čija je cijena dostigla 33 milona dolara. Stari orijentalni tepisi i ćilimi u svijetu su veoma cijenjeni , dok mi nismo ni svjesni koliko je takvog blaga u našim džamijama, ili koliko ga možda i danas ima.

BIR.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top