Islamske temeU Fokusu

Tri temelja za dobre međuljudske odnose

Vječne dileme oko ponašanja prema drugim ljudima, problemi koji su česti i koji se ponavljaju u skoro svačijoj situaciji i svakoj ljudskoj vezi te pitanje kako postići sreću s drugim ljudima je ono što zanima svakog od nas i što bi svako želio postići.

Međuljudski odnosi su stvar koja je nezaobilazna u svačijem životu.

Vječne dileme oko ponašanja prema drugim ljudima, problemi koji su česti i koji se ponavljaju u skoro svačijoj situaciji i svakoj ljudskoj vezi te pitanje kako postići sreću s drugim ljudima je ono što zanima svakog od nas i što bi svako želio postići.

Formula za uspješne odnose sa drugim ljudima, nebitno o kome se radilo, krije se u tri stvari koje ćemo spomenuti:

  1. MILOST

Biti milostiv, saosjećajan, blag i dobronamjeran jeste ono što svako od nas treba usaditi u svoje srce i dušu. Ne možemo tražiti od ljudi da se prema nama odnose s lahkoćom ako mi nećemo biti takvi prema njima. Znati oprostiti, a ponekad se i žrtvovati za druge, te svoje ciljeve i svoju korist i prioritet staviti na čekanje je teško, ali moralno ispravno.

Poslanik s.a.v.s. kaže: „Nije od nas onaj koji nije milostiv prema mlađima i onaj koji nema poštovanja prema starijima.“

  1. DOSTOJANSTVO

Na prvi pogled, ovaj podnaslov se kosi sa milošću koju smo objasnili prethodno, ali onaj koji posjeduje korisno znanje znati će razlučiti ovo i shvatiti poruku koju šaljem. Dostojanstvo se definiše kao poštovanje i cijenjenje samoga sebe, svoje ličnosti i života koji je Bog darovao. Ovdje treba napraviti znatnu razliku između dostojanstva i egoizma kojeg proizvodi naš nefs.

Ostati dostojan prema samom sebi znači dati doznanja drugima na sopstvenu vrijednost i borba za ravnopravnost mjesta u društvu, a ne imati mišljenje da smo bolji od drugih i javno prikazivati tuđe mahane kako bi sebe uzdigli. Uvidi razliku ti koji ovo čitaš, jer lahko možeš zautati na ovom polju.

  1. ZLATNA SREDINA

Onaj ko misli da sa svakom osobom može uspostaviti savršen odnos, neka se vrati na početak ovog teksta. Znaj da će uvijek biti zlih ljudi, koji čak nisu ni vrijedni tvoje pažnje, jer ti težiš ka sijelu i sohbetu na kojem se nalazi bereket, a ne loše stvari.

Posveti se ljudima koji su te vrijedni i koji su vrijedni tvoje pažnje i druženja, i nastoj napraviti kombinaciju između milosti i dostojanstva.

„Bolja je samoća od lošeg društva, a pak dobro društvo je bolje od samoće.“- rekao je Pejgamber Muhammed s.a.v.s.

A Allahov vjerovjesnik mudru istinu zbori.

Za Akos.ba piše: Tarik Kohnić

Povezani članci

Back to top button