Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Tri loše procjene koje su koštale Izrael u ratu u Gazzi

Tri loše procjene koje su koštale Izrael u ratu u Gazzi

 

Rezultati rata u Gazzi, koliko god ih izraelski državni vrh želio i nastojao predstaviti kao pobjedu predstavljaju samo, kako ističe general-major izraelske vojske Giora Eiland za dnevne novine Yedioth Ahronoth „stanje očaja i beznađa.“ Ovo stanje je, prema njegovom tekstu, prouzrokovano trima propustima u procjeni situacije koje je imao Izrael i izraelske tajne službe. Giora Eiland je inače bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost izraelske vlade.

Prvo: Izrael je pogriješio u procjeni situacije u Gazzi. Izraelci su imali informacije da u Gazzi postoji „teroristička organizacija“ Hamas koja ugnjetava 1.8 miliona stanivnika ovog područja. Ali, pokazalo se sasvim suprotno i situacija u Gazzi, s aspekta podrške Pokretu otpora, nikada nije bila na ovom nivou. Gazza opstoji kao samostalna država. Njome upravlja Hamas, ali ta vlast nije nametnuta, već ovaj pokret uživa veliku popularnost. Da nije toga, Hamas ne bi bio u stanju organizirati tako čvrstu i sposobnu vojnu mrežu.

Drugo: Još jedna pogrešna pretpostavka Izraela u ratu sa Hamasom bila je ta što je Izrael vjerovao da će Hamas biti primoran da objeručke prihvati sve prijedloge i sve sugestije o prekidu vatre. Ali se to nije desilo. Hamas je ostao čvrst u svojim zahtejvima i ustrajan u borbi

Treće: Treća pogrešna pretpostavka bila je da će se ratom protiv Hamasa omogućiti palestinskom pokretu Fatah, čiji lider je Mahmud Abbas, da preuzme vlast u Gazzi i oslabiti utjecaj ostalih „ekstremnijih“ grupacija, naročito Hamasa. Ali, ni to se nije dogodilo, već, naprotiv, Hamas ne samo da je učvrstio svoju poziciju, već je u značajnoj mjeri postao paradigma cjelokupnog palestinskog otpora Izraelu.

IslamBosna.ba

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com