Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Treći samit turskih diplomanata: Unaprijediti ekonomske odnose BiH i Turske 

Treći samit turskih diplomanata: Unaprijediti ekonomske odnose BiH i Turske 

Ekonomske odnose između Bosne i Hercegovine i Turske potrebno je dovesti na drugi nivo, smatra Abdullah Eren, predsjednik Direkcije za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske (YTB), javlja Anadolu Agency (AA).

Eren je u obraćanju na programu tokom Trećeg samita turskih diplomanata, a u organizaciji BH Asocijacije alumnija Turske (TUMED), u Fojnici, podsjetio kako YTB od 2012. provodi program “Turske stipendije” (Turkiye Burslari) kroz koji se stranim studentima nudi mogućnost studiranja u Turskoj, uz stipendije.

“Turska je projekt stipendiranja pokrenula 1992. godine, a 2012. nastavila s YTB-om. Ove godine smo dobili 135.000 online prijava i dodijelit ćemo oko 4.000 stipendija. Trenutno 17.000 studenata prima naše stipendije”, podsjetio je Eren.

Kazao je kako se u 150 zemalja svijeta nalaze osobe koje su studirale u Turskoj i da su se odlučili kroz asocijacije održati kontakte među diplomantima. Podsjetio je kako je TUMED u BiH osnovan 2015. godine.

Istakao je kako je Turska, uprkos pojedinim poteškoćama s kojima se danas suočava, u posljednjih 16 godina pokazala značajan razvoj u vanjskoj i unutrašnjoj politici.

Podijelio je informaciju kako se u BiH nalazi oko 800 turskih diplomanata.

“Među našim diplomantima ima onih koji rade u privatnom sektoru. Pojedinci rade u turskim organizacijama. Zbog toga, ovdje postoji značajan potencijal. Potencijal u Bosni i Hercegovini moramo prenijeti na nivo viši od onog emotivnog. Ekonomske odnose između Turske i Bosne i Hercegovine moramo dovesti do druge tačke”, smatra Eren.

Izrazio je i spremnost YTB-a na podršku projektima koje će realizirati diplomanti.

Eren je u okviru “Trećeg samita turskih diplomanata” s diplomantima posjetio Prokoško jezero i s njima razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Dvodnevni samit kojem je prisustvovalo oko 60 diplomanata završen je današnjim izletom.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top