Brak i porodica

Trebaju li se roditelji uplitati u svađe između svoje djece?

U vrijeme pandemije još je teže održavati mir u kući jer i mališanima se život potpuno promijenio i izgubili su veliki dio svojih druženja

U mnogim porodicama borbe između braće i sestara samo su dio svakodnevnog života, ali to ih ne čini manje iscrpljujućima. Djeca se mogu posvađati zbog plave šoljice, ljubičaste bojice ili ko će pritisnuti dugme u liftu.

Isplazit će jezik jedan drugome, prozivati ​​se, čak se i čupati za kosu kad misle da nitko ne gleda. Često je to za roditelje jako iscrpljujuće, s jedne strane djeca će paziti jedan na drugoga i lijepo se igrati, a zatim će zbog neke sitnice dogoditi svađa.

Izvor:zena.rtl.hr

Samopouzdanje se gradi u djetinjstvu. Nemoj nikako propustiti ove stvari u odgoju svoje djece

No, ove godine situacija je još teža za djecu i roditelje. Porodice većinu vremena provode kod kuće, djeca imaju online nastavu i ne mogu se družiti s prijateljima te odlaziti na svoje aktivnosti što svakako mijenja njihovu svakodnevicu i mogućnost da se izraze na različite načine.

Stoga je dobro poslušati što stručnjaci kažu o ovoj situaciji i kako roditelji mogu pomoći mališanima da što lakše i s manje svađa prođu kroz ovaj period.

Smanji svoja očekivanja

Klinička psihologinja Laura Kastner dala je najvažniji savjet za roditelje u vrijeme pandemije. “Molim vas, smanjite svoja očekivanja o porodičnoj harmoniji”, rekla je za HuffPost.

Iako se roditelji jako dobro snalaze u ovom teškom periodu, ne bismo trebali zaboraviti da je ovo “katastrofa”, dalje kaže Kastner te dodaje da bi se manje trebali brinuti za neuredan dom i jedu li djeca uvijek zdravu hranu. “Samo želim da se roditelji manje brinu”, dodaje. Ako roditelji doista mogu smanjiti očekivanja, vjerojatno je da će manje vikati kako dani prolaze. Vikanje je nešto što jako brine ovu stručnjakinju jer može imati dugoročni učinak i kada pandemija bude iza nas.

Daj djeci dovoljno prostora

Jednostavan način na koji roditelji mogu smanjiti očekivanja jeste da ne očekuju da će se djeca moći cijeli dan igrati u harmoniji. Jer vjerojatno neće, rekla je Kastner. Umjesto toga, preporučuje roditeljima da braći i sestrama daju što više prostora. To je samo zaista jednostavna, učinkovita preventivna mjera. “Odvoji ih koliko god možeš!”, kaže dalje.

“Ako djeca imaju odvojene sobe i dovoljno su stari da budu sami, pošalji ih tamo s igračkama i daj im vrijeme za sebe. Neka im bude dosadno. No, ako dijele prostor učini sve kako bi ostali u svojim zonama”, dodaje Kastner. Ona vjeruje da je “dobroćudno zanemarivanje” prilično dobra preventivna strategija i

Nauči djecu kako da se zaustave

“Općenito, ne bi smjela zanemariti svađe između djece jer to šalje poruku da odobravaš ono što se događa”, objašnjava psihologinja Laurie Kramer sa Sveučilišta Northeastern. Točnije, ona vjeruje da bi se roditelji trebali pobrinuti da djeca razviju vještine koje su im potrebne da bi mogla sama rješavati sukobe. A jedna od tih vještina je umijeće zaustavljanja kada se stvari “zagriju”, a to je nešto s čime se i mnogi odrasli bore.

“Želiš im pomoći da se zaustave. Možeš im reći: ‘Hej, vidim da vas dvoje imate problem. Uzmimo stanku”, kaže Kramer te dodaje da to možeš činiti na “zaigran” način. Roditelji zasigurno mogu raditi s djecom na učenju da se zaustave u trenutku, ali Kramer također potiče roditelji da rade na ovoj vještini u mirnijim i sretnijim vremenima.

Puno toga ovisi o dobi djeci

Uključivanje u sukob između braće i sestara puno ovisi o dobi djeci, kažu stručnjaci. Ako imaš malu djecu vjerojatno ćeš puno vremena potrošiti na smirivanje sukoba i preusmjeravanja. Djeca u određenoj dobi nisu razvojno spremna naučiti upravljati sukoba.

Ali stručnjaci također savjetuju roditelje da svojoj djeci daju vremena i prostora za vježbanje vještina jer ne mogu sami razviti potrebno umijeće. “Neka nauče kako što bolje rješavati prepirke. Svakako kada napune pet godina mogu razumjeti pravila”, objašnjava Kastner. Također savjetuju da je dobro povući se kad god je to moguće i vrlo je važno ne igrati ulogu suca.

Uvijek interveniraj u slučajevima tjelesnih ozljeda ili poniženja

Naravno, postoje trenutci kada se roditelj mora umiješati u dječju svađu, a najvažniji je ako dođe do udaraca ili ponižavanja. “Crvena zastava se diže u slučajevima kada situacija nije sigurna ili kada dijete koristi fizičku snagu kako bi riješilo situaciju”, kaže terapeut Matt Lundquist. No, jednako su važne situacije u kojima jedno dijete ponižava drugo.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button