Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Travnik: Obilježena 25. godišnjica savjetovanja komandanata Patriotske lige BiH

Travnik: Obilježena 25. godišnjica savjetovanja komandanata Patriotske lige BiH

U Travniku je danas održan okrugli stol posvećen 25. godišnjici održavanja Savjetovanja regionalnih komandanata Patriotske lige Republike Bosne i Hercegovine, koji je 7. i 8. februara 1992. godine održan u Mehuriću, nedaleko od Travnika.

Manifestacija je počela polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom šehidskom mezarju, a nastavljena je u travničkom Centru za kulturu, gdje su o značaju Savjetovanja regionalnih komandanata održanom prije 25 godina u Mehurićima govorili Selmo Cikotić, Salih Kulenović, Vahid Karavelić, Atif Šaronjić, Omer Jandrić i Kemal Balihodžić.

Na tom savjetovanju dogovoreni su prvi planovi za odbranu od nastupajuće agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tada je donesena i Direktiva za odbranu suvereniteta BiH u kojoj je iznesena procjena djelovanja snaga dezintegracije BiH.

Označena su glavna uporišta snaga dezintegracije i glavni nosioci, kao i njihova snaga i jačina. Utvrđeni su pravci i procjene u stvaranju organizovanih snaga kroz Patriotsku ligu BiH, kao i djelovanje u odbrani suvereniteta, integriteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine, kako bi se obezbijedio budući zajednički život svih naroda i narodnosti na teritoriji BiH.

– Cilj okupljanja Patriotske lige bio je da se mobiliziraju sve snage koje su bile spremne staviti se u funkciju obrane neovisnosti, samostalnosti i cjelovitosti BiH. Tu je bila bitna dominantna ideja i vizija očuvanja BiH, a Patriotska liga je u svom radaru imala kompletnu BiH, sa svim njezinim građanima i narodima – kazao je Selmo Cikotić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

– Osnivanje Patriotske lige bilo je od sudbonosnog značaja za obranu naše zemlje od agresije. Ponosimo se osnivanjem Patriotske lige Bosne i Hercegovine. Odluka o osnivanju PL BiH je jedan od najvećih odluka našeg tadašnjeg rukovodstva.

Ta ideja o organizaciji obrane naše zemlje je bila veličanstvena. To je bila ideja patriotizma i hrabrosti da se pruži otpor neprijatelju. Naravno, priroda odbrane je bila isključivo obrambeno-oslobodilačka, koja je za cilj imala odbranu suverene, neovisne, demokratske i međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, države, svih njenih građana, naroda i narodnosti- rekao je Omer Jandrić.

Prisutne je pozdravio i Tahir Lendo, premijer SBK, a današnjem okruglom stolu prisustvovao je i Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi FBiH.

– Odgovorno tvrdim da Federacija BiH najveći dio proračuna izdvaja za branitelje. Svjesni smo činjenice da to možda nije dovoljno, te ćemo i u narednom razdoblju raditi na doradi nekih zakonskih rješenja i rješavanju najtežih pitanja – rekao je Bukvarević.

Kako je najavljeno, referati sa okruglog stola u Travniku biće korišteni u pripremi Monografije Patriotske lige BiH. Manifestaciju su svojim nastupom uveličali članovi Hora Elči Ibrahimpašine medrese iz Travnika.

Izvor: Faktor

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com