Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Travničanka Zijada Isić od otpada je napravila posao

Travničanka Zijada Isić od otpada je napravila posao

Komunalni otpad, umjesto zagađivača okoliša, može biti uspješan biznis. Najbolji primjer tome je Travničanka Zijada Isić, jedina žena u Bosni i Hercegovini direktorica i vlasnica komunalnog preduzeća. I jedina iz ove branše, koja sa svojih 10 uposlenih državi ne duguje ni marke, javlja FTV.

Njen posao s otpadom počeo je prije 17 godina, kada je sa suprugom ostala bez posla. Počeli su tada prikupljati otpad i danas su vlasnici uspješne firme – 10 uposlenih, 20 kooperanata, bez zaostalih plata radnicima i obaveza državi.

Prošlu godinu obilježila je ekspanzija na domaće i tržište Evropske unije – izvezeno je blizu 6.000 tona komunalnog otpada. Nažalost, kaže, stavljanjem van snage Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom zaustavljena je isporuka sirovine koja tržišno nije profitabilna.

Kako pojašnjava, trenutno ne može iskoristiti 120 tona tetrapak ambalaže i 250 tona stakla. Boji se da će, ako se ovako nastavi, ova sirovina završiti na deponiji ili u riječnim koritima, a mogla bi biti pretvorena u novac.

Nakon sedamnaest godina u poslu – o kojem na početku nije imala nikakva predznanja – Zijada Isić vlastitim je radom postala primjer uspješne žene. Inače, državna preduzeća – kojima je država osigurala kompletnu infrastrukturu – najvećim dijelom su u stečaju.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top