Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Transformacija u samo nekoliko godina: Čečenska prijestolnica se digla iz pepela FOTO

Transformacija u samo nekoliko godina: Čečenska prijestolnica se digla iz pepela FOTO

– Čečenska prijestolnica se digla iz pepela u samo nekoliko godina

  – Glavni čečenski grad Grozny se iz ruševina pretvorio se u blještavu prijestolnicu u samo nekoliko posljednjih godina, piše Anadolu Agency (AA).

Otkako su okončani sukobi 2000. godine u kojima je grad bio potpuno uništen, rekonstrukcija je počela napredovati nevjerovatnom brzinom. Za veoma kratko vrijeme ponovo je sagrađeno više od 900 stambenih zgrada, isto toliko prodavnica, najmanje 13 mostova, obnovljen je drenažni sistem i sagrađeno je 250 kilometara puteva, te su obnovljeni i osposobljeni željeznica i aerodrom.

Državni muzej Republike Čečenije, Ruski islamski univerzitet i gradski multipleks samo su neke od ponovo sagrađenih ustanova u centru grada. 

Utisak modernog grada posebno ostavljaju blještavi Grozny City Towers, kompleks tornjeva visokih 150 metara u kojima se nalazi hotel s pet zvjezdica i trgovinski centar. 

Obnovljeni su i vjerski objekti od kojih je najimpozantnija džamija Akhmada Kadyrova, a koja se smatra jednom od najvećih u Evropi.

Džamija je nazvana po Kadyrovu koji je naručio njenu izgradnju od gradonačelnika Konye. Sagrađena je po uzoru na istanbulsku Plavu džamiju. Kupole joj dosežu visinu od 62 metra. 

Program Ujedinjenih nacija za obnovu naselja je 2009. godine Groznyju dao počasnu nagradu za transformisanje porušenog grada i obezbjeđivanje hiljada ljudi novim domovima.

 

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com