Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > To što sam Bošnjak, to je dar mojih predaka, to što sam Bosanac to je dar moje zemlje

To što sam Bošnjak, to je dar mojih predaka, to što sam Bosanac to je dar moje zemlje

Iz knjige “Ruhani i šejtani inspiracija”:

“O svojoj vlastitoj knjizi mogu misliti jedno, a neko drugi nešto drugo. Čak i kada živi svoju knjigu, pisac se njome ograđuje. Nije li onda slava i poznatost spisateljev paradoks?”

“Sinoć je u Žepču obijena knjižara iz koje je ukradena jedna moja knjiga. Sumnja je pala na oba čitaoca. Istraga je u toku…”

“Ja živim uporedo sa svojim užasima, nekako ravnopravno i mirno.”

“To što sam Bošnjak, to je dar mojih predaka i moga naroda, to što sam Bosanac to je dar moje zemlje, a što sam musliman to je dar Allaha Uzvišenoga i sve troje sam na neki način u sebi zatekao.”

“Gledam kako tri zemlje i tri naoružana naroda – opkolivši moju zemlju i moj nenaoružani narod – neminovno nestaju u mojim očima. Gledam kako to Evropa ravnodušno gleda i gledam kako i Evropa nestaje.Vidim daleki Japan u svoj njegovoj ljepoti! Ne bih volio da i Japan nestane.” (iz pisma Akiru Kurosawi, 1993.)

Iz intervjua:

“Kad meni neko kaže da me voli, ja ti se onda i nogama i rukama odgurujem od toga, jer ja to dobro ne razumijem. Jedino razumijem kad ja kažem da ja nekoga volim. Ali, valja i to savladati. Sam taj pojam ljubavi meni je prilično složen i zagonetan, iako imam uputu o tome šta je ljubav u jednoj od Božijih knjiga, a to je Indžil u kojoj ima čuvena Pjesma o Ijubavi. .. “ljubav je dobrostiva, sve vjeruje, svemu se nada, nikad ne prestaje, ne hvali se, ne traži svoje … ” To je dakle jedna pjesma o ljubavi u kojoj se tačno govori šta je ljubav. Ali, ako se nogama i rukama odgurujem kad čujem da mene neko voli, onda ja smijem da kažem da volim Allaha dželle šanuhu i Muhammeda alejhiselam i moj bošnjački narod.”

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top