Ekonomija

TIKA pruža podršku uzgajivačima maline u Maglaju, Zavidovićima, Zenici i Žepču

Turska agencija za saradnju i koordinaciju pokrenula je projekat “Uzgajanje malina i osiguranje radnih mjesta u ruralnim sredinama” u Maglaju, Zavidovićima, Zenici i Žepču, u kojima će uzgajivači malina imati godišnji prihod od oko 6.000 KM, odnosno od ovog projekta korist će imati oko 100 ljudi

  – Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) pokrenula je projekat “Uzgajanje malina i osiguranje radnih mjesta u ruralnim sredinama” u bosanskohercegovačkim gradovima Maglaju, Zavidovićima, Zenici i Žepču, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekat koji je pokrenut u koordinaciji s organizacijom “Zlatni ljiljan” ima za cilj smanjenje nezaposlenosti kao i omogućavanje proizvodnje u plodnim područjima.

Podrška TIKA-e, koja je prepoznala vrijednost ovog projekta, u prvoj etapi obuhvatila je 20 porodica koje su bez zaposlenja, a njima su dodijeljene sadnice za maline, sistem za navodnjavanje i zaštitna žica.

Pomoć stanovnicima ovih gradova dodijeljeni su uz prisustvo koordinatora TIKA-e za BiH Adema Urfe i predstavnika organizacije “Zlatni ljiljan”.

U okviru projekta bit će sklopljeni i ugovori s firmama koje se bave preradom šumskog voća čime će stanovnici ovih područja uzgajati maline sa sigurnim otkupom.

Ovim projektom uzgajivači malina će imati godišnji prihod od oko 6.000 konvertibilnih maraka (KM), odnosno od ovog projekta korist će imati oko 100 ljudi.

TIKA je ovim projektom ukupno podijelila 25.200 sadnica malina, sistem za navodnjavanje za parcelu od 21 dunum i 1.709 tona zaštitne žice.

Akos.bA/AA

Povezani članci

Back to top button