Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > TIKA pomaže rekonstrukciju Sultan Ahmedove džamije u Bugojnu sa 900 000 KM

TIKA pomaže rekonstrukciju Sultan Ahmedove džamije u Bugojnu sa 900 000 KM

Delegacija Turske državne agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) posjetila je Bugojno i Medžlis IZ u ovom gradu.

Razlog posjete je Projekat rekonstrukcije i restauracije centralne, gradske,  Sultan Ahmedove džamije u Bugojnu. Prije izvjesnog vremena pomenuti projekat pripremio je Medžlis IZ Bugojno.

– Turska uprava za međunarodni razvoj (TIKA) nastoji realizirati projekte rekonstrukcije i obnove objekata  u BIH, koji su dio zajedničke prošlosti i kulture dvije zemlje. Nakon što arhitektonski stručnjaci utvrde oštećenja i stanje ovog vjerskog objekta, bit će poznato koji će koraci biti preduzeti u narednom periodu – kazao je direktor TIKA-e u BiH Hüseyin Şanlı.

Prema riječima predsjednika MIZ Bugojno Harisa Mujića, uz sanaciju, projektom je predviđeno vraćanje autentičnog izgleda bugojanskoj džamiji, koja je sagrađena 1693. godine i jedna je od najstarijih u našoj zemlji . Projekat je vrijedan 900.000 KM.

– Posjeta predstavnika TIKA-e jedna je u nizu, što  govori o velikoj zainteresiranosti Turske agencije za projekt obnove i rekonstrukcije Sultan Ahmedove džamije u Bugojnu. Na pripremi projekta radili smo tri godine. Urađena je uz projekt statike i projekt unutrašnjeg i vanjskog uređenja objekta, te pripremljena projektna  dokumentacija za koju je utrošeno  gotovo 30.000 KM – kazao je predsjednik Medžlisa IZ Bugojno Haris Mujić.

Očekuje da će uskoro početi realizacija ovog značajnog projekta.

Azam Mandžić

rijaset.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com