Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > TIKA općini Novo Sarajevo donirala 130.000 KM za izgradnju dječijeg parka

TIKA općini Novo Sarajevo donirala 130.000 KM za izgradnju dječijeg parka

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ambasador Turske u BiH Cihat Erginay i direktor TIKA-e u BiH Huseyin Šanli danas su obišli dječiji park u ulici Grbavička, koji će biti uskoro otvoren za mališane općine Novo Sarajevo

 

Turska razvojna agencija (TIKA) donirala je Općini Novo Sarajevo 130.000 KM za izgradnju tog parka. 

Šef turske diplomatije kazao je da je TIKA u 20 godina realizirala više od 630 projekata u vrijednosti od 200 miliona američkih dolara kao što su obnova mosta na Drini u Višegradu, džamije Ferhadija u Banjoj Luci i katedrale Srca Isusova u Sarajevu. 

Dodao je da izgradnja dječjeg parka za njega predstavlja najljepši projekt TIKA-e, jer je ovo sedmica djeteta u Turskoj, koji je osnivač te države Mustafa Kemal Ataturk poklonio djeci. 

Također je dodao da će podrška Turske Bosni i Hercegovini u svim oblastima biti nastavljena, jer je njihov prioritet da BiH bude ekonomski razvijena država. 

“Želja mi je da se djeca, koja su garancija naše budućnosti, sigurno igraju u tom parku. Neka prijateljstva koja se rode u parku budu zalog budućnosti”, zaključio je Cavusoglu.

Direktor TIKA-e Huseyin Šanli kazao je da djeca Turske ovaj park poklanjaju djeci BiH dodajući da od samog početka TIKA ima za cilj da učvrsti međunarodne, međuljudske i bratske odnose između dviju zemalja. 

“Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i implementirati još mnogo projekata kao što je ovaj, jer djeca su budućnost i moraju iznijeti velike terete na svojim leđima”, poručio je Šanali. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo zahvalio je na donaciji kojim će značajno obogatiti sadržaje najmlađim stanovnicima te općine. 

Uvjere je da je ovo tek početak uspješne saradnje Općine Novo Sarajevo s TIKA-om i ostalim institucijama Turske.

Koldžo je najavio da će se iznaći rješenja za rekonstrukciju Dječijeg centra “Boško Buha” koji se nalazi pored parka, čime će se, kako ističe, doprinijeti poboljšanju kvaliteta života građana.

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top