Vijesti iz svijeta

TIKA najveći investitor u zdravstvo, obrazovanje i poljoprivredu Sandžaka

Turska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA do sada je u Republici Srbiji realizovala ukupno 140 projekata, od čega se samo na prošlu godinu odnosi njih čak 50, javlja Anadolu Agency (AA).

TIKA je u Srbiji prisutna od 2009. godine kada je potpisan sporazum o tehničkoj saradnji između Vlada Republike Turske i Srbije, a svoju kancelariju otvorila je u 2010. u Beogradu. Agencija se bavi tehničkom razvojnom pomoću, a osim u Srbiji, svoja predstavništva ima u preko 140 zemalja širom sveta.

“Kancelarija TIKA svoje projekte i aktivnosti sprovodi prema potrebama određene zemlje. Kao primjer možemo dati zemlje Afrike gdje su realizovani projekti osiguravanja čiste vode za piće, proizvodnje zdrave hrane, razne vrste humanitarne pomoći, izgradnja škola…“, rekao je koordinator TIKA-e u Beogradu Mehmet Bayrak.

Kako je naveo, cilj TIKA-e je da pomogne zemljama saglasno njihovim prioritetima, odnosno oblastima koje te zemlje smatraju za prioritetne za pomoć te da Republika Turska svoja stečena iskustva podijeli sa partnerskim institucijama u zemlji u kojoj je prisutna.

“Zapravo, cilj TIKA-e je da pomogne ekonomski razvoj zemalja sa kojima sarađuje i da na taj način poboljša kvalitet života stanovništva“, naveo je Bayrak u razgovoru za AA.

– Projekti u brojnim oblastima 

Do sada su u Srbiji sprovedeni različiti programi i projekti, kroz koje se pomaže ekonomski razvoj cijele države, a poseban fokus je na poboljšanju prihoda građana Srbije.

“Do sada projekti koji su realizovani u Srbiji vođeni su prema prioritetima Republike Srbije i pri tom projekti su usmjeravani bez bilo kakve razlike na nacionalnu, religijsku ili bilo kakvu drugu pripadnost samog stanovništva. Do sada smo ostvarili više od 140 projekata u Srbiji“, rekao je Bayrak.

Naveo je kako su do sada realizovana 44 projekta u oblasti obrazovanja, 22 zdravstva, 29 poljoprivrede, dok je samo u 2015. godini ostvareno oko 40 projekata.

“Za 2015. godinu, kao jedan od najvećih prioriteta bili su izdvojeni projekti za sanaciju štete od poplava, zapravo smanjenje rizika od ponovne pojave poplava i njihova prevencija. Ostvarili smo projekte u osam oblasti, to su zapravo projekti regulisanja riječnih korita, obalnih utvrda, kao i izgradnja mosta u opštini Ražanj. Ukupna vrijednost ovih projekata je milion 350 hiljada eura“, kazao je Bayrak.

– Izuzetno važna oblast poljoprivreda 

Naglasio je da je jedna od izuzetno važnih oblasti za TIKA poljoprivreda, a razlog za to je da se u Srbiji oko 25 posto stanovništva bavi poljoprivredom.

“Ono što nam je jako važno jeste stanovništvo koje živi u ruralnim oblastima i pomoć njihovom razvoju“, rekao je Bayrak.

On je naveo da je do sada ostvarena donacija plastenika za 300 porodica širom Srbije, dodjela sadnica, tehničke opreme, te da je jako važno za poboljšanje poljoprivredne proizvodnje da sami poljoprivrednici imaju potrebnu opremu, od pripreme zemljišta, zasada, odgoja, jer se na taj način pomaže i poljoprivreda i cjelokupna ekonomija zemlje.

“Samim tim se smanjuje i nezaposlenost u Srbiji i to je jedna od činjenica kojoj mi pridajemo veliku važnost“, istakao je Bayrak.

– Projekti u oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture 

Kada je u pitanju oblast obrazovanja, projekti TIKA-e su posebno fokusirani na ruralne oblasti, a pomoć ove agencije može da podrazumijeva izgradnju škola od nule, opravku, pojačanje tehničkih kapaciteta, opreme, namještaja…

“U proteklom periodu smo u Novom Pazaru izgradili jednu novu školu, koja obuhvata više od 20 učionica, u Bujanovcu školu sa više od 22 učionice, a u toku 2015. godine ostvarili smo osam obrazovnih projekata“, naveo je Bayrak.

U oblasti zdravstva obično se, prema rečima Bayraka, sprovode projekti koji obuhvataju opravku postojećih kapaciteta, kao i nabavka potrebne medicinske opreme, a u Srbiji je do sada, između ostalog, u Beogradu, u okviru Kliničko bolničkog centra “Dragiša Mišović“ rekonstruisan operacioni bloka i intenzivna njega, dok je u šest opština u Sandžaku donirano sedam ambulantnih vozila.

“Jedan od najznačajnih projekata u oblasti zdravstva u 2015. godini jeste rekonstrukcija ginekološkog odjeljenja i porodilišta bolnice u Novom Pazaru. Prema podacima, koje mi imamo, u bolnici u Novom Pazaru godišnje se rodi oko 2.200 beba, ali procenat smrtnosti kod novorođenčadi je veoma visok. U saradnji sa Fondacijom “Dragica Nikolić“, koja je pripremila projekat rekonstrukcije ove bolnice, započeli smo radove, koji su još uvijek u toku“, naglasio je Bayrak.

On je dodao da kada su u pitanju projekti kulturne saradnje, oni se ostvaruju i zbog činjenice da je jako važno da se zaštite objekti zajedničkog kulturnog nasljeđa, ali i zbog ekonomije, “jer kada imate očuvane kulturne spomenike samim tim se poboljšava i razvoj turizma u toj zemlji“.

Urađena je izrada osvijetljenja Ramske tvrđave, a i projekat za džamiju Sultan Valide u Sjenici, koji se polahko privodi kraju. Pored ovoga, prošle godine je održana izložba Matrakči Nasuh.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button