Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > TIKA: Međunarodni program edukacije ove godine prošlo 55 policijskih službenika iz BiH

TIKA: Međunarodni program edukacije ove godine prošlo 55 policijskih službenika iz BiH

Čelni ljudi Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, Federalne uprave policije i kantonalnih MUP-ova u periodu između 24. – 28. oktobra boravili su na edukaciji u Republici Turskoj u okviru Međunarodnog programa edukacije policijskih službenika, koji se realizuje u saradnji između Turske agencije za saradnju i koordinaciju – TIKA, Generalne direkcije za sigurnost Republike Turske i federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodni program edukacije policijskih službenika se realizuje od 2010, a ove godine kroz taj program je prošlo 55 policijskih službenika iz Bosne i Hercegovine.

Tokom Međunarodnog programa edukacije policijskih službenika za 2016. godinu u Bosni i Hercegovini su realizovane dvije edukacije pod nazivima „Proces radikalizacije koja vodi ka terorizmu i metode prevencije“ i „Borba protiv automafije“, dok je završna edukacija pod nazivom „Vještine policijskog upravljanja i rukovođenja“ realizovana u Republici Turskoj.

Na završnoj edukaciji, koja je realizovana u periodu 24.-28. oktobar u Ankari je boravilo 12 visokorangiranih policijskih službenika iz BiH. Tokom programa, pripadnici policijskih struktura FBiH i Republike Turske su imali priliku za razmjenu iskustava o temi policijskog upravljanja i rukovođenja.

Pripadnici policijskih službi Federacije BiH u Ankari su obišli jedinice i lokalitete kojima je nanijeta velika šteta tokom pokušaja vojnog puča od strane pripadnika terorističke organizacije FETO 15. jula 2016. godine.

Obje strane su izrazile želju za nastavkom ove uspješne saradnje, a na kraju edukacijskog programa polaznicima su uručeni certifikati i prigodni pokloni, saopćeno je iz kancelarije TIKA-e u Sarajevu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top