Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > TIKA donirala opremu Udruženju “Medica“ Zenica: Podrška ekonomskom osnaživanju žena

TIKA donirala opremu Udruženju “Medica“ Zenica: Podrška ekonomskom osnaživanju žena

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala je danas udruženju “Medica“ Zenica vrijednu opremu kao vid podrše projektu edukacije ekonomskog  i psihosocijalnog osnaživanja žena i mladih u ruralnim sredinama, prenosi Anadolu Agency (AA).

U okviru donacije udruženju je uručeno 30 šivaćih mašina, dvije kućne Overlock mašine za obradu finih materijala i dvije industrijske Overlock mašine. Također, uručen je jedan električni nož za krojenje, četiri paspu aparata za obradu trake, 20 komada krojačkih makaza, deset stolica sa podešavanjem za sjedenje kao i 220 kalupa za nitne i pet pegli.

Projekat je usmjeren na provođenje edukacije ekonomskog i psihosocijalnog osnaživanja i edukacije za životne vještine žena i mladih koji su u riziku da postanu žrtve nasilja u porodici i zajednici, a koje su završile samo osnovu školu i koje su duži niz godina registrovane pri Zavodu za zapošljavanje.

Ova značajna donacija će biti od velike koristi članovima i korisnicima usluga udruženja “Medica“, koje već dugi niz godina realizuje programe ekonomskog osnaživanja žena kroz edukacije za zanatska zanimanja krojenje, šivanje, tapaciranje, printanje na tekstilu.

TIKA u Bosni i Hercegovini djeluje od 1995. godine, a pruža podršku u poljima obrazovanja, kulture, zdravstva, restauracije, poljoprivrede i stočarstva, saradnje sa javnim ustanovama i nevladinim organizacijama te brojnim drugim aktivnostima. U periodu između 2008. i 2015. godine TIKA je u Bosni i Hercegovini realizovala više od 450 projekata.

“Medica” Zenica je stručna nevladina organizacija, koja od aprila 1993. godine kontinuirano pruža psiho-socijalnu i medicinsku podršku ženama i djeci žrtvama ratnog, a potom i poratnog nasilja, uključujući žrtve ratnih silovanja i ostalih oblika ratne torture, te seksualnog nasilja u mirnodopskim uslovima, žrtve porodičnog nasilja, kao i žrtve trgovine  ljudima.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top