Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > TIKA donirala opremu u vrijednosti od 60.000 KM Službi za poslove sa strancima BiH

TIKA donirala opremu u vrijednosti od 60.000 KM Službi za poslove sa strancima BiH

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala je danas Službi za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH informatičku opremu u vrijednosti od oko 60 hiljada konvertibilnih maraka (KM), javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o donaciji informatičke opreme neophodne za prelazak na biometrijsko očitavanje podataka stranih državljana koji dolaze i borave u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay je kazao kako je donacija dio je djelovanja TIKA-e u BiH koja kroz razne projekte pomaže različitike društvene segmente.

“Siguran sam da znate da je Turska kroz djelovanje TIKA-e sretna kada može na bilo koji način podržati različite vrste razvojnih projekata posebno kada oni imaju za cilj zapošljavanje, odnosno povećanje broja radnih mjesta. Ističem da je zastupljena raznovrsnost u našim projektima, bez kategorizacije. U zadnjem periodu, tražena je pomoć iz Službe za poslove sa strancima u vidu informatičke opreme za informatičke aktivnosti što je odobreno”, kazao je Erginay.

Današnja prilika nije samo prilika za doniranje opreme već i za obilježavanje preseljenja Službe za poslove sa strancima u novu upravnu zgradu u blizini Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

“Želim ovom prilikom čestitati novi objekat i sretno preseljenje u nove prostorije. Tim više raduje podatak da smo ovdje došli ‘sa obrazom’ doniranjem nove informatičke opreme”, kazao je Erginay dodajući kako su odnosi Turske i BiH na visokom nivou što se ogleda kroz brojne vidove saradnji.

Erginay je podsjetio kako raduje podatak da je najveći broj stranih državljana koji dolaze u BiH, upravo iz Turske.

“To je dokaz jačanja sveobuhvatne saradnje. U porastu je i broj studenata iz Turske koji su odlučili ovdje studirati, veliki broj je i turskih privrednika i biznismena koji djeluju u BiH i to je također pokazatelj dobrih odnosa”, kazao je Erginay.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam zahvalio je turskoj amabasadi u BiH te TIKA-i na donaciji od izuzetnog značaja za rad Službe.

“Uzimanje biometrijskih podataka od stranaca je veoma bitno, da znamo da li je taj stranac negdje u svijetu napravio možda neko krivično djelo. Na ovaj način ćemo moći da otkrijemo identitet svakog stranog državljanina. Naša institucija se razvija i želi ulagati u sigurnosni sistem BiH. Ovo će nam omogućiti da poboljšamo sigurnosne provjere što se tiče stranih državljana. Hvala na ovoj izuzetno velikoj donaciji”, kazao je Nizam.

Donacija Službi za poslove sa strancima, dio je TIKA-inog djelovanja u BiH kroz projekte u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulturu, razvoj poljoprivrede. Ono što TIKA-u izdvaja od drugih agencija je njeno djelovanje kroz raznovrsne projekte, po vrijednosti i po namjeni, istako je direktor TIKA-e u BiH Huseyin Sanli.

“Mi kao TIKA uz turski narod i druge ustanove smo tu da kroz svoje mogućnosti pomognemo Bosancima i Hercegovicima u cilju razvitka i boljitka”, zaključio je Sanli.

Nizam je, u znak zahvalnosti donacije, turskom ambasadoru u BiH i direktoru TIKA-e u BiH uručio zahvalnice.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Tagovano: (83)
Top