Vijesti iz zemlje

TIKA donirala Laboratoriju za geografsko-informacione sisteme Šumarskom fakultetu

- Riječ o najopremljenijoj laboratorijom te vrste u Bosni i Hercegovini koja je osnovana na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) realizirala je još jedan vrijedan projekt u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini i osnovala Laboratoriju za geografsko-informacione sisteme (GIS) na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Osnovana laboratorija već je na usluzi nastavnicima, studentima i stručnjacima, a omogućava analizu budućih rizika, očuvanje prirodne ravnoteže i provođenje različitih studija za sektor.

Laboratorija, koja će služiti u okviru efikasnijeg planiranja, pračenja i upravljanja složenim sistemima, najopremljenija je i najsavremenija laboratorija te vrste u Bosni i Hercegovini.

GIS će biti korišten u istraživanjima iz oblasti upravljanja prirodnim resursima, zaštite šuma, tla i biološke raznolikosti te obuke studenata, stručnjaka i zaposlenih u tom sektoru.

U prostorijama novoosnovane Laboratorije za geografsko-informacione sisteme na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu uskoro će TIKA organizirati i obuku iz oblasti osnova GIS-a i šumarstva.

Ovo je još jedan važan projekt kojim je TIKA podržala razvoj obrazovanja u Bosni i Hercegovini, državi sa bogatim šumskim resursima i jasnom potrebom za laboratorijom kakva je osnovana na Šumarskom fakultetu.

Akos.ba

Povezani članci