Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > TIKA donirala kompjutersku opremu Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u vrijednosti od 9.900 KM

TIKA donirala kompjutersku opremu Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u vrijednosti od 9.900 KM

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) danas je Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uručila donaciju u kompjuterskoj opremi u vrijednosti od 9.900 konvertibilnih maraka (KM), javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom uručenja donacije, na konferenciji za novinare obratili su se član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika prof. dr. Dubravko Lovrenović i direktor TIKA-e za BiH Huseyin Sanli.

Sanli je kazao kako TIKA duže vrijeme sarađuje sa Komisijom na mnogo projekata, te naglasio da s obzirom na to da se i TIKA bavi zaštitom i očuvanjem nacionalnih spomenika, bh. Komisija za TIKA-u predstavlja jednu vrlo važnu instituciju.

“Nadamo se da će ova tehnička oprema pomoći i olakšati komisiji prilikom realizacije njihovih projekata”, rekao je Sanli te dodao da se svakako nada kako će donacija doprinijeti još boljoj saradnji dvije institucije.

Lovrenović je istakao kako Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika već dugi niz godina uspješno sarađuje sa TIKA-om te zahvalio direktoru Sanliju na uručenoj donaciji kompjuterske opreme.

Podsjetio je da su u toku saradnje sa TIKA-om najvažniji projekti svakako bili rekonstrukcija Starog mosta u Konjicu i Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

“Mislim da će dogodine biti još jedan dobar razlog da nam TIKA pomogne kada stećci budu uvršteni na listu Svjetske baštine. Sjednica Komiteta za UNESCO-ovu Svjetsku baštinu biće održana u julu, u Istanbulu, i mi očekujemo pozitivnu odluku za BiH”, kazao je Lovrenović.

Dodao je kako je Bosna i Hercegovina jedna mala, nažalost, još uvijek neuređena zemlja, ali posjeduje izuzetno vrijednu kulturno-historijsku baštinu, te da joj je zbog toga svaka pomoć dobrodošla.

Podsjetimo, TIKA je za obnovu Mosta Mehmed-paše Sokolovića izdvojila sredstva u vrijednosti od skoro deset miliona KM. Projekt finansira Vlada Turske, a izvođač radova je građevinska firma ER-BU, koja je prije nekoliko godina bila izvođač radova na ponovnoj izgradnji Starog mosta u Mostaru.

Višegradski most jedan je od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika u BiH i na Balkanu iz perioda Osmanskog carstva, a građen je u periodu od 1571. do 1577. Most Mehmed-paše Sokolovića, koji je djelo jednog od najvećih osmanskih arhitekata Mimara Sinana, nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a od 2007. godine. Kompletiranje radova na restauraciji ovog mosta očekuje se do kraja 2015. godine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top