Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Tešanj: Svečana primopredaja deminiranih površina u Tešnju i Doboju

Tešanj: Svečana primopredaja deminiranih površina u Tešnju i Doboju

Danas je u Općini Tešanj održana svečana primopredaja deminiranih površina na području općine Tešanj i grada Doboja koje su finansirane sredstvima Vlade Japana putem Ambasade Japana u BiH. Svečanoj ceremoniji primoprede su prisustvovali Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawe, Općinski načelnik Suad Huskić, Gradonačelnik Doboja Obren Petrović, te predstavnici BHMAC-a.
Općina Tešanj je kroz grant sredstva Vlade Japana za podršku aktivnostima deminiranja realizovala 10 projekata ukupne površine 459.142 m2 vrijednosti 681.091,36 KM, dok je Grad Doboj kroz grant sredstva Vlade Japana za podršku aktivnostima deminiranja realizovao 5 projekata ukupne površine 336.188 m2 vrijednosti 376.402,00 KM.

“Sretan smo što smo danas u Tešnju upriličili svečanost povodom završetka projekata deminiranja za koji smo ugovor potpisali 2014. godine. Za odobreni iznos od 740.000 KM planirano je deminiranje sedam lokacija sa ukupnom površinom od 265.000 m2. Do kraja realizacije projekta utrošili smo sredstva u iznosu od 681.091,36 KM za deminiranje 459.142 m2. Dakle, uradili smo puno više od planiranog za manje novca. Iskreno se zahvaljujem Vladi, Ambasadi i narodu Japana” , kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Projekti su kandidovani 2012. godine u okviru javnog poziva za dodjelu grant pomoći za GRASS ROOTS projekte (GAGP), te nakon evaluacije oni su odobreni i realizovani 2014. i 2016. godine.
Vlada Japana putem Ambasada Japana u BiH, duži niz godina pruža finansijsku podršku projektima deminiranja u BiH, te je ova finansijska pomoć najznačajnija podrška i u realizaciji projekata u općini Tešanj i gradu Doboju.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com