Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Tešanj: Osnovna škola “9. septembar” dobila moderni kabinet turskog jezika

Tešanj: Osnovna škola “9. septembar” dobila moderni kabinet turskog jezika

U okviru projekta “Moj izbor je turski”, koji vodi Institut “Yunus Emre” Sarajevo, Osnovna škola “9. septembar” u Tešnju danas je dobila moderni kabinet za turski jezik, javlja Anadlu Agency (AA).

Ceremoniji svečanog otvaranja kabineta, koji je opremljen zahvaljujući donaciji turske općine Bolu, članice Unije općina turskog svijeta (TDBB), prisustvovali su ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Mensur Sinanović, načelnik općine Bolu Alaaddin Yilmaz, direktor Instituta Yunus Emre Sarajevo Mehmet Akif Yaman, turski ataše za obrazovanje Vasi Ete, te brojni nastavnici i učenici ove tešanjske škole.

Ministar Sinanović je u obraćanju istakao kako 23 škole s područja ZE-DO kantona imaju status “bratskih” škola, a ovom prilikom se zahvalio općini Bolu na podršci ukazanoj za otvaranje kabineta turskog jezika.

Načelnik Bolua Yilmaz je, ukazavši na bratske odnose Turske i Bosne i Hercegovine, poručio kako se danas u Tešnju osjeća kao da je u posjeti nekom od turskih gradova.

Direktor Instituta “Yunus Emre” Mehmet Akif Yaman rekao je kako ovaj institut od 2011. godine provodi projekat nazvan “Moj izbor je turski”.

“Tačka na kojoj se danas nalazimo je da u ukupno 150 škola imamo 8.241 učenika”, rekao je Yaman.

On je dodao kako su u saradnji s TDBB-om danas otvorili 22. kabinet turskog jezika u BiH, te poručio kako je cilj da se kabineti otvore u svim školama u kojima se izučava tuski jezik.

Zadovoljstvo povodom otvaranja kabineta za turski jezik nije krio ni direktor ove škole Almir Ljevaković, koji je rekao:

“Naša škola je dobila moderan kabinet. Naši učenici će učiti turski jezik pomoću pametne table, projektora i druge moderne opreme.”

Tokom ceremonije učenici škole su priredili kulturno-umjetnički program.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top