Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Teroristički napad blizu džamije u Londonu: Napadač uzvikivao da će “pobiti muslimane

Teroristički napad blizu džamije u Londonu: Napadač uzvikivao da će “pobiti muslimane

Londonska policija je saopštila da je jedna osoba privedena povodom sinoćnjeg napada koji se dogodio u blizini džamije Finsbury Park na sjeveru Londona kada je vozilo uletjelo u masu pješaka, pri čemu je jedna osoba poginula, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naveli su da se osumnjičeni predao policiji te da u vozilu kojim je upravljao nije pronađen niko drugi. Uhapšeni 48-godišnji napadač je prvobitno hospitaliziran, a policija je najavila da će ga ispitati nakon što bude otpušten iz bolnice.

Iz policije su istakli da svi znakovi ukazuju da je riječ o “terorističkom incidentu”.

Policijski zvaničnici saopštili su da istragu vodi odjel za borbu protiv terorizma. Premijerka Velike Britanije Theresa May izjavila je da je sinoćnji napad bio “grozan incident“ i da je riječ o potencijalnom terorističkom činu.

U saopštenju londonske policije se navodi da je jedan muškarac preminuo na licu mjesta, a da je osam povrijeđenih hospitalizirano. Ekipa hitne medicinske službe na terenu je ukazala pomoć još dvjema osobama sa lakšim povredama.

Generalni sekretar Vijeća britanskih muslimana Harun Khan izjavio je kako su meta sinoćnjeg napada bili muslimani koji su se vraćali sa teravih-namaza iz džamije.

Još uvijek se očekuje detaljniji izvještaj policije o sinoćnjem napadu, a očevici događaja na društvenim mrežama su objavili da je muškarac namjerno vozilom udario u masu pješaka u blizini džamije Finsbury Park.

I imam džamije Muhammed Kozba je za AA kazao kako je jasno da su meta napada bili vjernici koji su se iz džamije vraćali svojim kućama.

Očevidac Abdulrahman Aidroos je kazao kako je vidio “bijelog Britanca“ kako viče “pobit ću muslimane“, a potom vozilom uletio među pješake. Dodao je da je jedna osoba poginula na mjestu napada, a da je povrijeđeno najmanje deset ljudi.

Aidroos je također kazao kako su pješaci potom uhvatili napadača i predali ga policiji.

Sinoćnji napad na sjeveru Londona dogodio se nakon dva nedavna teroristička napada u kojima su u Manchesteru ubijene 22, a u Londonu osam osoba.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top