Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Termin “politički islam” kao optužba: Ozbiljnost rata protiv Muslimanske braće

Termin “politički islam” kao optužba: Ozbiljnost rata protiv Muslimanske braće

Muslimanska braća suočena su sa veoma teškom situacijom i krivičnim gonjenjem [EPA]

U arapskom društvu stranke su postale konzervativna plemena, a odbacivanje drugih prihvatljivo.

Piše: Abdel Sattar Qassem 

Islamska arapska regija svjedoči ratu protiv Muslimanske braće, pa makar i ograničenom, kao grupe koja radi na tome da preuzme „kontrolu u pojedinim državama i monopol na vlast“. Tako se, naprimjer, Muslimanska braća suočavaju s velikim problemima u Egiptu, gdje su klasificirani kao teroristi. Egipatski mediji i dalje vode žestoku medijsku kampanju protiv njih i u tu svrhu koriste istine i laži. 

I u drugim arapskim državama, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Muslimanska braća suočena su sa veoma teškom situacijom i krivičnim gonjenjem, dok se ista stvar već ranije dešavala u Siriji, gdje su proganjani i napadani.

Trenutno je došlo do zaoštravanja medijske kampanje protiv, kako ga zovu, političkog islama, dok se Muslimanska braća terete za utjelovljenje političkog islama čiji je cilj izbrisati druge i uspostaviti vlast nad ljudima u skladu s učenjima islamskih pravnika utemeljenim na šerijatskom zakonu.

To bi podrazumijevalo uništavanje civilne države zasnovane na principima demokratije, mirnog prenošenja vlasti, poštivanja tuđeg mišljenja i poštivanja građana, bez obzira na vjersku, etničku i rodnu pripadnost. Osim te kampanje, nosioci ovakvih vjerskih ideja suočeni su i s velikim brojem krivičnih gonjenja, zabrana i taktičkih kampanja usmjerenih protiv njih.       

Politički islam

Istina o tome ko je skovao pojam politički islam za mene je nepoznanica, kao i zbog čega je to učinio. No, mogu reći da taj pojam ima dosta nejasno značenje i veoma je labav, zbog čega se može lako podvesti pod brojne definicije, zavisno od stava osobe koja tu definiciju određuje.

Čudno je koliko ovaj termin neugodno zvuči i uopće ga nije lijepo čuti. Više izgleda kao optužba ili izrugivanje nego što ukazuje na naučni termin koji se može studirati i analizirati.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Ozbiljnost rata protiv Muslimanske braće

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top