Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Svjetski odbor za halal hranu Italiju vidi kao potencijalno sjedište halala

Svjetski odbor za halal hranu Italiju vidi kao potencijalno sjedište halala

Islamske finansije su spremne da Evropu, a naročito Italiju, izvuku iz krize ukoliko te zemlje budu pratile halal standarde u „proizvodnji, logistici, i komercijalizaciji“, dosljedno sa šerijatskim pravilima i zakonima koji definišu šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno, muslimanima.

Ovo je poruka Svjetskog odbora za halal hranu čiji je skup organizovan u Rimu ove godine, a trajao je od 26. do 30. marta.

Ovaj događaj je organizovan od strane italijanskog Odjela internacionalne uprave za halal, jedine organizacije koja je priznata za kvalitet certifikacije proizvoda prema islamskim standardima. Po prvi put u Italiji, na tom skupu prisustvovali su predstavnici iz 57 islamskih država iz Organizacije za islamsku saradnju. „Spremni smo da investiramo u Italiju, želimo da Italija postane sjedište za halal tržište na Mediteranu.“ Objasnio je saudijski šeik Fahah Alared, član komiteta za islamizaciju banaka.

Halal proizvodi na svjetskom tržištu imaju vrijednost od „13 triliona godišnje, uz rast od 15% svake godine, i dostižu 2 biliona muslimana.“ dodao je. Važan korak je učinjen u toku ovog skupa. „Potpisali smo sporazum sa vladinom agencijom Malezije za razvoj halal tržišta u vezi projekta „Italija sjedište halala“. Na ovaj način, Malezija, koja je najveće tržište halala na svijetu, će svoje iskustvo Italiji učiniti dostupnim, Italiji koja će postati sjedište halala u Evropi. Italija će služiti  zemljana Mediterana, jugoistočne Azije, Balkana, i naravno cijele Evrope.“ rekao je šeik. Razvoj će biti baziran na „Islamskim finansijama koje ne dozvoljavaju primjenu vlastitih interesa, jer bi to bio glavni grijeh, te na investicijama kroz partnerstvo i akviziciju dionica.“

Sektori se kreću od odjeće do hrane, od turizma do medicine, od kozmetike do tretmana za tijelo. Među 270 talijanskih kompanija koje već imaju halal certifikat, mnoge su vidjele da proizvodnja raste do tačke da se više ne mogu nositi sa narudžbama iz jugoistočne Azije, Malezije, Indonezije, Saudijske Arabije. Ove kompanije će se sastati sa poslovnim ljudima kako bi otvorile nove grane proizvodnje, te da bi zaposlile dodatno osoblje.

„Mi smo spremni da investiramo u infrastrukturu, ali Italija nam mora garantovati oficijalno priznanje halal tržišta, i da će certifikaciju učiniti obaveznom među firmama koje su zainteresovane.“

 

Izvor: oictoday.biz

Za Akos.ba preveo: Eldin Hota

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top