Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Svjetski lider u uzgoju ruža: Turska Isparta je to postala zahvaljujući samo jednoj „posuđenoj mladici” iz Bugarske

Svjetski lider u uzgoju ruža: Turska Isparta je to postala zahvaljujući samo jednoj „posuđenoj mladici” iz Bugarske

Ismail Efendi je daleke 1888. godine iz zaštićene Doline ruža u Bugarskoj uspio kradom u štapu iznijeti jednu mladicu ruže Rosa damascana i posadio je u svom rodnom gradu Isparti u kojem se danas proizvodi 65 posto ukupne svjetske proizvodnje eteričnih ulja te ruže

 

 Grad Isparta na jugozapadu Turske poznat je po plantažnom uzgoju ruža i u procentu od 65 posto učestvuje u ukupnoj svjetskoj proizvodnji ulja od ruže (Otto) do kojeg se dolazi teškim poslom, a čiji kilogram košta 7.000 eura, piše Anadolu Agency (AA).

Historija ruže jednako je duga kao i historija čovječanstva. Ona predstavlja simbol ljubavi, čistoće, odanosti, inspiracije, ljepote i duhovnosti. Pjesnici antičke Grčke joj dadoše titulu kraljice cvijeća, a među ružama se po svojoj ljepoti i opojnom mirisu ističe Rosa damascena.

Mada se uzgaja širom svijeta, danas se ova vrsta za proizvodnju eteričnih ulja uspješno uzgaja samo u Turskoj i Bugarskoj.

Ismail Efendi je daleke 1888. godine iz zaštićene Doline ruža u bugarskom gradu Kazanliku uspio kradom u štapu iznijeti jednu mladicu ove ruže i posadio je u svom rodnom gradu.

Svoju ljubav prema ovoj ruži Efendi je prenio i na svoje sugrađane i uzgoj ruža je izrastao u vodeću poljoprivrednu aktivnost kojom se bavi više od 12.000 domaćinstava, a Isparta je postala „svjetska prijestolnica ruža“.

Rosa damascena se danas često naziva i Ispartanska ruža, a cvate od početka do kraja juna, kada vrijedni uzgajivači imaju pune ruke posla da bi proizveli vrijedna ulja koja onda prodaju vodećim svjetskim kozmetičkim, farmaceutskim i prehrambenim kompanijama.

Jedan od uzgajvača ruža u Isparti Mustan Hosgor je za AA kazao kako u periodu berbe ruža sa porodicom na plantažu dolazi u zoru kako na suncu ruže ne bi gubile na sočnosti i kvalitetu.

Ističući kako je za proizvodnju jednog kilograma ulja potrebno sakupiti četiri tone ruže, Hosgor je kazao da je u njegovom gradu prošle godine proizvedeno ukupno 1.300 kilograma tog ulja i oko sedam tona prerađenog ulja sa aditivom ruže.

„Ove godine berba protiče u čestim padavinama, ali očekujemo slične prihode kao i prošle godine“, kazao je Hosgor koji dodaje da je uzgoj i prerada ruža izuzetno zahtjevan i težak posao i da je za njega potrebna posebna ljubav prema ovoj biljci.

Eterično ulje se dobija destilacijom sa vodenom parom svježe ubranih latica ruže. Način destilacije je također specifičan po tome što se dobijeni hidrosol nakon prve destilacije ponovno destilira, a potom se ulje iz obje destilacije spaja. Ulje je svijetlo žute boje, sa vrlo bogatim opojnim cvijetnim mirisom. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top