Vijesti iz zemlje

Svjetski Dan hidžaba obilježen i u Mostaru

Nizom kulturno vjerskih programa tokom vikenda i u Mostaru je obilježen svjetski Dan hidžaba. Aktivisti Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog, MIZ Mostar, Ženskog edukativnog centra „Sehara“, Info servisa za mlade i učenici Karađoz-begove medrese na jednom od centralnih gradskih trgova Musali prolaznicima su dijelili promotivne materijale, vršili besplatno fotografisanje zainteresovanih u hidžabu, a u kasnim popodnevnim satima prodefilirali su mirnom šetnjom od Musale do Starog mosta.

Ovakav vid promocije hidžaba, prema riječima koordinatorice Odjela za brak i porodicu pri Mostarskom muftijstvu mr. Lejle Mezit, organizovan je s ciljem lijepog druženja sa građanima Mostara, razbijanja stereotipa koji još uvijek vlada kod pojedinaca i učenja o koristima hidžaba, ali i motivacije ženama da spoznaju da je hidžab prirodan odabir.

– Želja nam je da skrenemo pažnju javnosti na žene s hidžabom i da i mi sebi taj dan uljepšamo i obilježimo ga na svečan način – istakla je Mezit.

Pozicija žena s hidžabom u Mostaru, prema njenom mišljenju, je na zadovoljavajućem nivou i cijeli proces ide u pozitivnom smjeru, ali ipak još uvijek ima prostora da radi na afirmaciji hidžaba, kako bi oni koji ih još uvijek imaju razbili predrasude.

U propagandne materijale koje su nudili prolaznicima uvrstili su tekstove na nekoliko svjetskih jezika budući da Mostar i tokom ovih zimskih dana posjećuje veliki broj turista. Više od polovine aktivistkinja međusobno je razgovaralo na engleskom jeziku.

Obilježavanje Dana hidžaba završeno je promocijom knjige „Bosanski labirnit-kultura, rod i liderstvo“ na kojoj su govorile prof.dr. Zilka Spahić Šiljak, mr. Selma Isić i mr. Lejla Mušić.

H.Eminović

Preporodinfo

Povezani članci

Back to top button