Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Svjetski dan autizma: Oni ne žele sažaljenje, već razumijevanje

Svjetski dan autizma: Oni ne žele sažaljenje, već razumijevanje

Na osnovu Rezolucije Ujedinjenih naroda iz 2007.godine, 2. april obilježava se kao Dan autizma. Autizam je neurorazvojni poremećaj koji koji utječe na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije, a o kojem se u našoj zemlji malo zna i govori.

 Udruženje roditelja djece i osoba u autističnom spektru (URDAS) ove godine 2. april će obilježiti istupima u javnosti kako bi informisali, educirali i ukazali na probleme sa kojima se susreću osobe i djeca u autističnom spektru i njihovi roditelji.

{youtube}tbnaNf3OP-I{/youtube}

– Sistem ne pruža nikakvu podršku. Briga o djetetu potpuno ovisi o roditeljima. Jedno od njih treba zarađivati mnogo, dok će drugo vjerovatno odustati od karijere i ostati kući kako bi se posvetilo djetetu – ispričala je za Faktor.ba Veselinka Moric, predsjednica upravnog odbora URDAS-a.

Autističnoj djeci neophodno je specijalno ili redovno obrazovanje koje zahtijeva i prisutnost asistenta. Roditelji mogu ostvariti pravo na asistenta preko udruženja, ali čak ni oni nisu dovoljno educirani za rad sa autističnom djecom.

– Oboljeli od autizma su višestruko zanemareni. Čak i u stručnim krugovima se zna malo o ovom poremećaju, a stručnjaci kod nas često nisu dovoljno pripremljeni za rad. Na pedagoškom i medicinskom fakultetu tek se površno dotaknu autizma – ispričala je Moric.

Ideja o inkluziji dosad se nije pokazala kao najbolje rješenje. Moric je protiv inkluzije pod svaku cijenu, ali smatra da je to smjer koji bi u budućnosti mogao donijeti dobre rezultate. Zasad većina roditelja nije imala pozitivna iskustva sa inkluzijom, a nerijetko se na njih vrši pritisak da djecu ispišu iz redovnih škola jer imaju specifične potrebe i ometaju drugu djecu u radu.

Autistične osobe ni u društvu nisu dobro prihvaćene jer često nailaze na nerazumijevanje. Moric, inače majka 12-godišnjeg autističnog dječaka, požalila se da prolaznici često bulje, komentarišu, dobacuju i svaki oblik netipičnog ponašanja najčešće pripisuju neodgoju.

– Oboljeli od autizma su odbačeni od okoline. Ako ne bulje i ne osuđuju, onda sažalijevaju. Nama ne treba sažaljenje, već razumijevanje – poručila je Moric.

(Faktor.ba)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top