>
Svjetska unija islamskih učenjaka pozvala zemlje Zaljeva na postizanje dogovora Svjetska unija islamskih učenjaka pozvala zemlje Zaljeva na postizanje dogovora
Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) pozvala je zemlje Zaljeva na odgovornost kako bi riješili međusobne nesporazume te postigli sveobuhvatan konsenzus, javlja Anadolu Agency (AA). Uoči... Svjetska unija islamskih učenjaka pozvala zemlje Zaljeva na postizanje dogovora

Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) pozvala je zemlje Zaljeva na odgovornost kako bi riješili međusobne nesporazume te postigli sveobuhvatan konsenzus, javlja Anadolu Agency (AA).

Uoči Samita zemalja Zaljeva koji će se održati u utorak u Kuvajtu, Svjetska unija islamskih učenjaka je uputila saopćenje u kojem apeluje na zemlje Zaljeva da poduzmu potrebne napore u cilju rješavanja međusobnih problema.

“Pozivamo lidere Zaljeva da prevaziđu međusobne sporove te pred Bogom i svojim narodima preuzmu odgovornost u cilju postizanja sveobuhvatnog konsenzusa”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se i kako muslimani trebaju više sarađivati kako bi u svojim zemljama postigli mir i stabilnost.

“Allah, dž.š. je onima koji su u neslozi naredio pravedan mir jer vi ste braća po vjeri. Lideri Zaljeva moraju prevazići lične nesporazume i sve probleme rješiti mirnim dijalogom”, navodi se u saopćenju Svjetske unije islamskih učenjaka.

Na kraju se naglašava da podjele unutar islamskog svijeta i nezporazumi između zaljevskih zemalja, kako se navodi, ohrabruju pohlepne koji žude za bogatstvom.

Samit Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC) održat će se 5. i 6. decembra u Kuvajtu.

Podsjetimo, Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su u junu 2017. godine prekinuli diplomatske odnose s Katarom, zbog navodne podrške te zemlje “terorističkim organizacijama”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

No announcement available or all announcement expired.