Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Svjetska unija islamskih učenjaka: Jemenski narod ima pravo odbranu legalne vlasti

Svjetska unija islamskih učenjaka: Jemenski narod ima pravo odbranu legalne vlasti

PROGLAS U VEZI DEŠAVANJA U JEMENU

 

Svjetska unija islamskih učenjaka (International Union of Muslim Scholars, IUMS) s velikom pažnjom prati formiranje Vojnog saveza, sastavljenog od snaga Saudijske Arabije, Kuvajta, Katara, Bahrejna, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih muslimanskih i arapskih zemalja, radi suprotstavljanja zločinačkim prevratnicima iz reda Husa (ar. el-Husijun) u Jemenu, temeljem zahtjeva legitimnog predsjednika Jemena Abdurrabbu Mensura Hadija, a nakon što je problem eskalirao dotle da mu je ishod neprihvatljiv, nakon što su husijske pučističke snage prodrle do brojnih strateških mjesta u Jemenu i njegovim pokrajinama, počevši od Sane, dotle da su za kratko vrijeme dospjeli gotovo da uđu u Aden i nad Jemenom silom uspostave kontrolu, potpomognuti određenim regionalnim silama, koje nikada nisu radile u interesu arapske i muslimanske zajednice.

U vezi s razvojem tih događaja, Svjetska unija islamskih učenjaka smatra i tvrdi ono što slijedi:

  1. Unija podržava legitimnu vlast u Jemenu, oličenu u izboru jemenskog naroda, njegovom izabranom predsjedništvu koje je priznao arapski i muslimanski svijet, ističući legitimno pravo jemenske vlade da od arapskih i muslimanskih zemalja traži intervenciju radi suprotstavljanja zločinačkim formacijama Husija i njihovome mračnom prevratu, pogotovo nakon što su odbili sve pozive da od prevrata odustanu i pristupe pregovorima koji opći interes Jemena stavlja iznad bilo kakvih ličnih i lokalnih intersa, počevši od prevrata koji se dogodio u septembru 2014. godine pa sve do danas.
  2. Unija zahtijeva od Vojnog saveza pod zapovjedništvom Kraljevine Saudijske Arabije da od nasilnih prevratnika oduzme moć i prava vrati onima kojima ona pripadaju, da ostvari legitimnu pobjedu Jemena i napredak njegove mladosti, u ime prolivene krvi, radi izbavljanja dragog Jemena iz nereda i od nasilnika koji nastoje sve vratiti pod kontrolu svog oružja i tenkovskih cijevi, ne osvrćući se na bilo kakvu zakonitost, napredak, ili na bilo kakav društveni ili prirodni red unutar Jemena.
  3. Unija smatra da se ono što su preduzele deset zemalja Vojnog saveza podudara s riječima Allaha Uzvišenog, iznesenih u Kur'anu časnom: Ako se dvije skupine vjernika sukobe, izmirite ih; a ako jedna od njih ipak učini nasilje drugoj, onda se borite protiv one koja je učinila nasilje sve dok se Allahovim propisima ne prikloni. Pa ako se prikloni, onda ih nepristrasno izmirite i budite pravedni; Allah, zaista pravedne voli (El-Hudžurat, 9), pod uvjetom da borba prestane, ukoliko se Husije priklone istini, vrate razboritosti i integrišu s narodom, kao što su to uradile druge grupe jemenskog društva.
  4. Cjelokupnu odgovornost za sve do čega je dospjela situacija u Jemenu, Unija stavlja na teret Husija, nakon što su odbili brojne pozive na dijalog, koje su im upućivali iskreni pripadnici Ummeta iz raznih zemalja. Husije su se na sve to oglušili ustrajavajući u nastojanjima da snagom oružja uspostave vladavinu u većini jemenskih pokrajina i gradova, iako je općepoznato da su oni jedna brojem ograničena manjina, koja ne dostiže ni pet procenata.

5. Unija poziva Vojni savez da štiti živote civila, stanovnika Jemena, prilikom zauzimanja vojnih položaja i povrata položaja na kojima su se skoncentrisale prevratničke vojne snage Husija, da se usredsrede na ono što će biti u službi slamanja prevrata, njegovog osujećenja i vraćanja jemenskom narodu njegovih zakonskih prava i napredovanja, kako bi započeo željenu izgradnju na zdravim temeljima.

  1. Unija upozorava na opasnost širenja regionalnih projekata pojedinih zemalja (poput Irana),  koji se apsolutno bespravno nastoje širiti u arapskim i islamskim zemljama, na istoku i na zapadu. Unija poziva na združivanje napora i suprotstavljanje svakom projektu koji nastoji uspostaviti dominaciju nad Ummetom i kontrolu nad njegovim potencijalima. 
  2. Unija upozorava arapsku i muslimansku zajednicu na štetnost svakog spora i propagande koja poziva na cijepanje Ummeta na etničkim, jezičkim ili mezebskim osnovama. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Vjernik je vjerniku poput zgrade, po tome što jedan drugoga podupire”, a pritom je stisnuo prste svoje ruke. On je također rekao: “Nakon mene, ne budite opet nevjernici koji će jedan drugoga udarati po vratu.”

Allahu, sačuvaj dragi Jemen od svakoga zla i od svake nevolje. Sačuvaj muslimansku i arapsku zajednicu od smutnje smutljivaca, zlobe zlobnika i zavjere zavjerenika! Ujedini redove Ummeta pred neprijateljima! Gospodaru svjetova, pruži pomoć koju si obećao!

S arapskog preveli:

dr. Mehmed Kico i dr. Safvet Halilović  

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com