Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Svjetska unija islamske uleme: „Ovo što se dešava u Jemenu je sektaški oružani puč“

Svjetska unija islamske uleme: „Ovo što se dešava u Jemenu je sektaški oružani puč“

Svjetska unija islamske uleme reagovala je na dešavanja u Jemenu i izdala saopćenje u kojem stoji:

Svjetska unija islamske uleme prati ono što se dešava u Jemenu i izražava svoje žaljenje zbog nemilih događaja od juče smatrajući ovo pokušajem udara na legitimitet od strane organizacije Husa. Unija izražava svoje žaljenje i zbog onoga što možemo nazvati unutrašnjom izdajom i zbog pravladavanja jezika oružja nad jezikom dijaloga. Ovo je opasnost koja ne prijeti samo Jemenu, već i čitavom regionu i Unija, svjesna sektaškog prizvuka ovoga što se dešava, potvrđuje sljedeće:

1. Unija poziva sve stanovnike Jemena, pripadnike svih organizacija i pravaca da jezik dijaloga prihvate kao temelj u rješavanju problema umjesto jezika oružja.

2. Jučerašnje događaje u Jemenu, Unija smatra uvodom u oružani sektaški udar na volju jemenskog naroda i na odredbe ugovora kojim je završena velika omladinska revolucija u Jemenu. Zbog toga pozivamo ljude od uticaja u Jemenu da se preispitaju prije nego Jemen zapadne u rat čije posljedice zna jedino Allah.

3. Unija poziva grupaciju Husa, da se urazume i da prevlada opći interes Jemena nad ličnim interesima. Također, Unija ih poziva da svoju budućnost vide u Jemenu, a ne sa nekom drugom zemljom ili projektom.

4. Unija upozorava sve države koje su uzele učešće u kompliciranju situacije u Jemenu i uticale na njenu eskalaciju da ovo stanje neće doprinijeti dobru ni za Jemen niti za region u cjelosti. Također upozoravamo i na planove i aktivnosti koji vode dezintegraciji i cijepanju našeg arapskog regiona u cjelini, kao i na nastojanja da se region uvuče u ratove i sukobe čime bi se uništila nada u jedinstvo i devalvirale tekovine revolucija.

5. Pozivamo arapske i islamske zemlje da ponesu odgovornost u pogledu Jemena, budu jako obazrive u pogledu ovih organnizacija i arapsko-islamski interes zajednice stave iznad svakog drugog interesa, jer je cijeli ummet na jednoj lađi i obaveza sviju je da je čuvamo“ – stoji u saopćenju Svjetske unije islamske uleme koje su potpisali dr. Jusuf el-Karadavi, predsjednik i dr. Ali Karadagi, Generalni sekretar Unije.

IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top