Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Šveđanka kažnjena sa tri mjeseca zatvora zbog vrijeđanja muslimana

Šveđanka kažnjena sa tri mjeseca zatvora zbog vrijeđanja muslimana

65-ogodišnjakinja iz Jonkopinga proglašena je krivom zbog poticanja na mržnju, nakon što je putem društvene mreže Facebook vrijeđala islam i muslimane, tvrdeći kako će “nastavak njihovog doseljavanja dovesti do pada nivoa inteligencije u ovoj zemlji”

 Šveđanka iz grada Jonkopinga proglašena je krivom i osuđena na tri mjeseca zatvora zbog vrijeđanja islama i muslimana putem društvenih mreža, prenosi Anadolu Agency (AA).

Švedska državna televizija SVT objavila je kako je protiv 65-ogodišnje ženske osobe pokrenut postupak nakon što je putem društvene mreže Facebook vrijeđala islam i muslimane, tvrdeći kako će “nastavak njihovog doseljavanja dovesti do pada nivoa intelegencije u ovoj zemlji”.

Sud u Jonkopingu je protiv pomenute osobe pokrenuo postupak zbog krivičnog djela poticanje mržnje prema određenoj grupi ljudi, no zbog nedostatka dokaza oslobođena je optužbi.

Viši sud u ovoj zemlji obnovio je postupak, te je dokazano da je osoba u najmanje osam navrata vrijeđala islam i muslimane. Sud ju je proglasio krivom za širenje mržnje i osudio na tri mjeseca zatvora.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top