Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Svečanost u Vitezu: Promovisani kraljevi malinarstva u BiH

Svečanost u Vitezu: Promovisani kraljevi malinarstva u BiH

Nova hladnjača u Vitezu Mujo Pašović, Adnan Hadžiavdić, Refik Pašić i još 28 uzgajivača proglašeni su kraljevima malinarstva u Bosni i Hercegovini na svečanosti u Vitezu održanoj u subotu povodom otvaranja najsavremenije hladnjače za zamrzavanje jagodičastog i bobičastog voća. Hladnjača ima kapacitet 1.800 tona skladišnog prostora i mogućnost da dnevno zamrzne 75 tona malina, kupina, jagoda.

U sklopu objekta nalazi se i savremena poljoprivbredna apoteka. 

Natural Food d.o.o. iz Sarajeva ovdje je investitrao pet miliona KM i obezbijedio otvaranje 40 stalnih radnih mjesta te još toliko za sezonsku radnu snagu. Goran Papić, direktor Natural Fooda najavio je da će u 2016. godini hladnjača raditi u dvije smjene a broj stalno zaposlenih biće povećan za dodatnih 20 radnika. 

Svoju prvu savremenu hladnjaču za maline u BiH ova kompanija je u saradnji sa stranim partnerima otvorila krajem aprila u Željeznom Polju (općina Žepče) u koju je investirala oko milion KM i obezbijedila otvaranje 15 stalnih radnih mjesta. 

Natural Food i Bos Agro Food d.o.o., članice Nordic Food Group iz Švedske na širem području BiH u ovoj sezoni otkupili su 3.000 tona malina. Ukupno će od kooperanata biti preuzeto 5.000 tona za što je obezbijeđeno 10 miliona KM. Voće se plasira na tržište Skandinavije, Švicarske, Belgije, SAD, Kanade, Hrvatske i Turske. 

Ove kompanije imaju perspektivan plan razvoja proizvodnje malina i ostalog jagodičastog voća za naredni period u što će od 2016. do 2018. godine uložiti oko četiri miliona KM. Na 150 dunuma u Lašvanskoj dolini će formirati rasadnik malina, kupina, jagoda, a na dodatnih 300 dunuma plantaža uvesti sisteme navodnjavanje kap po kap i protugradne odbrane. 

Osnovu za takva ulaganja daju i izuzetno dobri odnosi sa kooperantima kojima je za trud i lojalnost odato priznanje. 

Učesnicima svečanosti u Vitezu obratili su se Mira Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta BiH, Advan Akeljić načelnik općine Vitez, Suvad Hadžić, prokurist Natural Fooda, Stefan Hamlin, predstavnik Nordisk Group, Peter Silkfned u ime proizvođasča koncentrata i sokova te Anton Lovrić, većinski vlasnik kompanije Nordic Food. 

Natur Food d.o.o. je osnovan u martu 2014. godine a za kratko vrijeme se pokazao kao kompanija sa jasnom vizijom i stabilnim poslovanjem. 

H. ARIFAGIĆ

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top