Vijesti iz zemlje

Svečanost povodom 390. godišnjice medrese u Tuzli: Priznanja zaslužnima za rad ove ustanove

Svečanom akademijom i dodjelom priznanja ličnostima i institucijama zaslužnim za rad Behram-begove medrese u Tuzli, danas je okončana manifestacija obilježavanja 390. godišnjice djelovanja ove, najstarije odgojno-obrazovne ustanove u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Priznanja su dobili ljudi koji su dali svoj veliki doprinos u radu Behram-begove medrese. Iz starijeg perioda to su dvojica upravitelja kojima posthumno dodijeljujemo priznanja. To su hafiz Salih Sivčević, koji je od 1922. pa narednih 15 godina vodio ovu ustanovu, te hafiz Hasan efendija Smajlović. Također, priznanja smo dodijelili Medžlisu iz Tuzle, te reisu-l-ulemi Husein efendiji Kavazoviću, koji je godinama kao muftija, profesor, a sada i kao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH učestvovao i kreirao rad medrese. Također, priznanje su dobili muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, koji je isto tako bio na čelu medrese, kao i Grad Tuzla i Vlada Tuzlanskog kantona”, izjavio je Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese.

Hasan efendija Spahić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, bio je jedan od inicijatora ponovnog pokretanja rada medrese 1993. godine, a zatim i predavača u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.

“Dobro se sjećam 1991. godine koja je donijela demokratske promjene, pa smo u Odboru islamske zajednice pokrenuli inicijativu da se reaktivira rad Behram-begove medrese. Ova je ustanova postojala do 1949. godine, kada je zabranjen njen rad. U junu 1991. formirali smo komisiju koja je obrazložila inicijativu Islamskoj zajednici u Sarajevu i ratne 1993. godine medresa je ponovo startala s radom. Danas smo ponosni na ovu školu koja dobiva samo pohvale”, izjavio je efendija Spahić.

Reisu-l-ulema Kavazović zahvalio se na priznanju koje je dobio, te je iskoristio priliku da učenicima i profesorima čestita 390. godišnjicu djelovanja ove ustanove.

“Ovo je najstarija institucija obrazovanja i odgoja na ovim prostorima i prošla je kroz različite faze i etape, ali ono što je važno jeste da daje odlične rezultate i velike mogućnosti učenicima. Nadam se da će nastaviti svoj tok i da će svoju misiju nastaviti na uzorit način”, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Inače, prema podacima Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, Behram-begova medresa posljednjih godina ostvaruje najbolje rezultate u različitim oblastima u rangu srednjih škola u Tuzlanskom kantonu.

Akos.ba

Povezani članci