Vijesti iz zemlje

Svečanost 75. godina ZAVNOBiH-a – Memorija budućnosti održana u Vijećnici

Centralna proslava velikog jubileja 75. godina ZAVNOBiH-a održana je večeras u sarajevskoj Vijećnici.

Zajedničkoj Svečanoj akademiji Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, općina u KS i SABNOR-a prisustvovali su predstavnici političkog, javnog, kulturnog života i diplomatskog kora u BiH.

Cjelokupan program nazvan “Memorija budućnosti” u potpunosti je bio posvećen kulturno-umjetničkim sadržajima koje je izvodilo više od 70 bh. umjetnika i umjetnica.

Program je zvanično otvoren intoniranjem državne himne. S ciljem približavanja detalja s prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, glumci i glumice: Boris Ler, Amar Selimović, Dina Mušanović, Helena Vuković, Gordana Boban i Filip Radovanović, izgovarali su dokumentarne fragmente i izvode iz zapisnika sa ovog historijskog događaja.

Publika je imala priliku čuti i bogat muzički program u kojem su učestvovali Frenki, Damir Imamović, Sarajevo Big band orkestar, Kamerni mješoviti hor “LOLA” i Basheskia & Edward EQ.

Jednosatni muzičko-scenski program, čiji je autor i režiser Dino Mustafić, završen je čitanjem “Zapisa o zemlji” Maka Dizdara te izvedbom pjesme Kemala Montena, “Zemljo moja”.

I sami građani i građanke Bosne i Hercegovine bili su dio ove svečanosti. Program su mogli pogledati u direktnom prijenosu na BHT 1.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button