Vijesti iz zemlje

Svečano otvorena džamija u Kaćunima

Džamija u Kaćunima, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Busovača svečano je otvorena danas u prisustvu nekoliko hiljada vjernika.

Svečanosti su prisustvovali reisul-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, muftija zeničiki, hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, brojni imami, predstavnici političkog života i predstavnici katoličke crkve s područja Srednjobosanskog kantona.

Reisul-ulema Kavazović je ovom prilikom naglasio kako je džamija kompas i temelj duhovnog bića vjernika.

– Džamije su Allahove kuće, ali i mjesta našeg okupljanja i naše radosti. Džamija u Kaćunima je impozantna građevina, a iskreno se nadam da će je vjernici svojim prisustvom oživjeti, da će biti mjesto njihove molitve i nade. Kaćuni su dobro mjesto – poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović ukazao je na važnost džemata Kaćuni, kako za Muftijstvo travničko, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

– Brojnost današnjeg skupa jasno kazuje o tome koliko nam znači ovaj čin, te kazuje koliko je objekat lijep i kakve pobožne džematlije ima. Obradovani smo. Mi gradimo džamije zbog potrebe, a ne zbog nekog inata ili prkosa. Izgradnjom ove džamije postajemo jednistveniji i bolji – kazao je muftija Adilović.

Glavni imam MIZ Busovača hafiz Adnan-ef. Srebrenica kazao je kako je ovo jedan od najvažnijih datuma u historiji džemata Kaćuni.

– Medžlis Islamske zajednice Busovača je u proteklom periodu sagradio veliki broj džamija, mesdžida. Za sve to bilo je potrebno mnogo rada, truda, dogovoranja, ali kada postoji dobar nijjet, svi poslovi će biti realizovani – istaknuo je on.

Imam džemata Kaćuni Eldin-ef. Buljina također je naglasio da je otvorenje džamije višedecenijski san džematlija Kaćuna.

– Ovo je veliki dan. Gradnja džamije je završena 2019. godine, ali smo zbog pandemije smo bili prinuđeni sačekati sa otvorenjem. Hvala Bogu dočekali smo i ovo – izjavio je on.

Na svečanosti otvorenja prisutnima su se prigodno obratili i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, te načenik Busovače Asim Mekić.

Vakifi džamije u Kaćunima su Nijaz i Senad Orman.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button