Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Svečano otvoren tunel Karaula: Bolji i sigurniji put od Sarajeva ka Tuzli

Svečano otvoren tunel Karaula: Bolji i sigurniji put od Sarajeva ka Tuzli

Presjecanjem crvene vrpce predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, otvorio je jučer novoizgrađenu dionicu magistralne ceste M-18, Kladanj – tunel Karaula – Podpaklenik na prijevoju Karaula, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanom otvaranju prisustvovali su i članovi delegacije Vlade Federacije BiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem. Otvaranju je prisustvovao i direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić.

Tunel Karaula se nalazi na cesti M-18, dionica Kladanj – Podpaklenik preko prijevoja Karaula, dužine 902 metra, s tunelom za evakuaciju dužine 435 metra i otvorenim dijelom trase ispred i iza tunela, ukupne dužine 1.195 metara.

Dakle, riječ je o prvoj i drugoj fazi projekta, a ostala je još i treća. Projekt izgradnje tunela Karaula podijeljen je u tri faze: izgradnja dva mosta dužine 130 i 150 metara (4,3 miliona KM), izgradnja tunela Karaula sa dijelom trase ispred i iza tunela (26,9 miliona KM) i izgradnja trase puta u dužini 1.506 metara i dva mosta dužine 279 i 130 metara.

Nakon kompletiranja svih faza izgradnje magistralna cesta M-18 će na novoizgrađenom dijelu dobiti potpuno novu trasu, a privremeni priključak će biti ukinut. Radovi na ovom dijelu projekta trajali su od juna 2014. do 15. septembra ove godine.

Tunel je koštao 14,7 miliona KM (građevinski radovi), odvodnja i hidrantska mreža tunela koštala je 700.000 KM, rasvjeta, ventilacija, zaštita od požara, sigurnosni sistem i druga oprema koštali su 4,8 miliona KM, dok je trasa sa priključcima koštala 4 miliona KM.

Dakle, vrijednost ovih novootvorenih trasa, dakle, prva i druga faza, iznosi oko 31 milion KM.

Akos.ba

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com