Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Svečano otvoren rekonstruisani Baščaršijski trg: Projekat vrijedan 1,2 miliona KM

Svečano otvoren rekonstruisani Baščaršijski trg: Projekat vrijedan 1,2 miliona KM

Projekat čija je realizacija počela u septembru ove godine, vrijedan oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka, finansirala je općina Stari Grad Sarajevo i njena pobratimska Općina Osmangazi (Bursa) iz Republike Turske. Implementator projekta bila je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA)

  U prisustvu velikog broja građana i zvaničnika danas je svečano otvoren rekonstruisani Baščaršijski trg u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).
Projekat čija je realizacija počela u septembru ove godine, vrijedan oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka, finansirala je općina Stari Grad Sarajevo i njena pobratimska Općina Osmangazi (Bursa) iz Republike Turske. Implementator projekta bila je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Na rekonstrukciju Baščaršijskog trga čekalo se više od 30 godina

U obraćanju na ceremoniji otvorenja rekonstruisanog trga, načelnik Općine Stari Grad, kojoj pripada Baščaršija, Ibrahim Hadžibajrić kazao je kako su radovi na uređenju Baščaršijskog trga završeni prije predviđenog roka, 28. januara.

“Sa ovim projektom, završena je rekonstrukcija užeg starogradskog jezgra. Ovo je uljepšalo našu opštinu, Sarajevo i BiH”, kazao je Hadžibajrić.
Podsjetio je da je povodom otvorenja Trga uz zid Baščaršijske džamije postavljena izložba fotografija koje prikazuju Baščaršijski trg od 19. stoljeća do danas. Kako je kazao, na fotografijama je prikazana Čaršija iz 1890. godine i vremena kada su trgovci na konjima dopremali robu kojom su trgovali, pijaca na mjestu današnjih Trgovki, zemljana podloga na mjestu današnjeg Trga i žute klinker cigle za vrijeme austrougarske vladavine.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je da Baščaršijski trg ima povijesni značaj, ali i svoju tradiciju.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay zahvalio je građanima koji su u velikom broju, uprkos lošem vremenu, došli da uveličaju svečanost povodom otvorenja Baščaršijskog trga.
“Veoma sam počastvovan što zajedno sa vama mogu svjedočiti ovako lijepom i, čak, historijskom trenutku. Sarajevo je srce BiH i Balkana, a Baščaršija je srce Sarajeva, zato smo svi dužni da na ovo pazimo kao na zjenicu svoga oka”, poručio je Erginay koji je dodao kako je Sarajevo “najljepši grad na svijetu”.

On je podsjetio da je Sarajevo kroz historiju bilo ekonomski i trgovinski, a danas je i turistički centar.
“Ovaj grad je kroz svoju historiju bio ekonomski i trgovinski centar, ali sada je postao i turistički centar. Svaki turista koji uđe u vašu lijepu zemlju, obiđe je, na kraju će svakako doći i u Sarajevo. Poznavati ovaj grad ne znači samo poznavati BiH već znači poznavati historiju i Balkan”, poručio je Erginay.
Direktor TIKA-e u BiH Huseyin Sanli podsjetio je da ova turska agencija na području BiH djeluje od 1995. godine.
“Čast i zadovoljstvo mi je biti danas ovdje sa vama, u ovom važnom danu kako za Sarajevo tako i za sve nas. Sretni smo što smo danas ovdje sa vama. Neka ovo bude poklon koji je finansiran od strane općina Stari Grad i Osmangazi, a implementiran preko TIKA-e”, poručio je Sanli.
Načelnik Općine Osmangazi iz turske Burse Mustafa Dundar, kao i delegacija TIKA-e, nisu stigli na današnje otvorenje zbog loših vremenskih prilika. Uime načelnika Općine Osmangazi obratio se njegov savjetnik Mustafa Sevinc.

“Općina Osmangazi je učestvovala u nekoliko projekata na području općine Stari Grad, a jedan od njih je česma koja se nalazi kod Careve džamije, zatim Bakr-babina džamija”, kazao je Sevinc.

Realizacija projekta rekonstrukcije Baščaršijskog trga je počela u septembru, a završena u decembru. Rekonstrukcija je urađena zbog dotrajalosti podzemnih instalacija i velikih oštećenja kamenih ploča na površini Trga, koje nisu mijenjane više od 30 godina. Uklonjen je kompletan površinski sloj, a nakon toga je izvršena izmjena i sanacija podzemne infrastrukture, vodovodne, kanalizacione, plinske, telekomunikacijske i elektroinstalacije.

Po završetku ovih radova Baščaršijski trg je popločan pravougaonim kamenim pločama od jablaničkog rodolita, poput onih kojima je prethodno rađena i rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk, čime je baščaršijsko jezgro dobilo jedinstven vanjski izgled.
Postavljeno je 16 novih visokoefikasnih LED svjetiljki, vraćen stub prve električne javne rasvjete u Sarajevu iz 1895. godine, ugrađene dvije kamene klupe i ponovo postavljen javni gradski sat.

Brojne građane je na svečanosti otvorenja Baščaršijskog trga zabavljao KUD “Baščaršija”, a svi gosti počašćeni su Vispakovom kahvom, turskim čajem i kolačima.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top