Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Svečano otvoren park prijateljstva Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske

Svečano otvoren park prijateljstva Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske

Park prijateljstva Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske svečano je otvoren danas u prisustvu predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Republike Bugarske, bugarske ambasade u BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH i drugih zvaničnika.

Park sa spomen-pločom izgrađen je na mjestu spajanja ulica Republike Bugarske i Aleja Bosne srebrene, a otvorili su ga bugarski ministar vanjskih poslova Daniel Mitov, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i bugarski ambasador u BiH Angel Aleksandrov Angelov.

U svom obraćanju prisutnima ministar Mitov kazao je da je ovo još jedan pokazatelj dugogodišnjeg prijateljstva dviju država. “Prije 24 godine Republika Bugarska je priznala Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu svih njenih građana. To je bio politički čin usmjeren na budućnost i mir, a mi dosljedno radimo na potvrđivanju međunarodnog subjektiviteta BiH i njenih euroatlanskih integracija. BiH je dio zajedničkog evropskog doma, ali su potrebni napori za punu integraciju u evropske strukture. To zahtjeva rad svih organa BiH, ali i prijatelje koji cijene to dostignuće. Bugarska je jedan prijatelj koji se poznaje u nevolji, a konkretan primjer je finansiranje u okviru pomoći za razvoj, stabilizaciju i približavanje BiH ka EU”, rekao je Mitov.

Naglasio je da je cilj Bugarske jačanje kontakata s BiH putem zajedničkih ekonomskih projekata te pronalaženje uvjeta za bolje poslovanje i obrazovanje.

Načelnik Efendić je podsjetio da je Bugarska prva država koja je priznala BiH i to odmah nakon što je Skupština RBiH u januaru 1992. godine donijela rezoluciju o suverenosti. “Nisu čekali da se referendum provede, što je zaista značajan čin. Čestitam im na brzini jer niko drugi to nije mogao završiti tako brzo”, rekao je Efendić.

Načelnik Efendić podsjetio je da deset godina u općini Novi Grad postoji ulica Republike Bugarske.

„Tokom naših zajedničkih razgovora došli smo na ideju da se ovdje izgradi park sa spomen-pločom koji će podsjećati građane zašto ta ulica nosi ime Republike Bugarske. Ambasada je izrazila spremnost da radove finansira, a Općina je pripremila projektnu dokumentaciju, pribavila saglasnosti i provela proceduru odabira izvođača radova”, kazao je načelnik Efendić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top