Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Svečano otvaranje 10. februara na stadionu “Asim Ferhatović Hase“

Svečano otvaranje 10. februara na stadionu “Asim Ferhatović Hase“

Moto EYOF-a je “Stvaramo zajedno“ i to će biti i naziv ceremonije otvaranja sa koje ćemo uputiti ćemo poruke svijetu o našoj društvenoj zajednici i nastojanjima, opisujući najskrivenije dijelove naše zemlje, kazao je Abdulah Skaka

Svečano otvaranje EYOF-a planirano je 10. februara na stadionu Koševo, “Asim Ferhatović Hase“.

Nakon Zimskih olimpijskih igra koje su održane u Sarajevu 1984. godine, olimpijski plamen ponovo će se zapaliti na istom stadionu i nastavit će održavati duh olimpijskog Sarajeva u kojem će uživati mladi.

Ovo je istaknuto na današnjoj press konferenciji na Trebeviću koju je priredio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

– Ovaj projekt je važan i politički jer ga organiziraju dva grada, Sarajevo i Istočno Sarajevo. Probudit ćemo i olimpijski duh u Sarajevu, ali kreirati i nove vrijednosti. Siguran sam da je ovo značajna prekretnica za Sarajevo. Moto EYOF-a je “Stvaramo zajedno“ i to će biti i naziv ceremonije otvaranja. Sa ove svečanosti uputit ćemo poruke svijetu o našoj društvenoj zajednici i nastojanjima, opisujući najskrivenije dijelove naše zemlje. Na manifestaciji otvaranja angažovali smo 700 učenika, imenovali ambasadore projekta i pripremili smo tehničke kapacitete za jedan fenomenalan događaj, sjećajući se Zimske olimpijade 1984 – kazao je gradonačelnik i novinarima podjelio pozivnice za otvaranje EYOF-a.

U protokolarnom dijelu ceremonije predstavit će se 46 zemalja učesnica. Kao i uvijek prva će biti predstavljena Grčka, a ostale zemlje će izlaziti po abecednom redu, dok se posljednja predstavlja Bosna i Hercegovina.

Zvanična maskota EYOF-a Groodvy za sve prisutne na Trebeviću pripremila je specijalni program u grudvanju, koji je podsjetio na važnost fer-pleja.

Direktor EYOF-a, Senahid Godinjak kazao je da se rade završne pripreme na olimpijskim borilištima Bjelašnici, Jahorini, Igmanu i ostalim borilištima u Sarajevu i Istočnom Sarajevu koji zajedno organizuju ovo veliko međunarodno takmičenje mladih.

EYOF počinje 9, a završava 16. februara. Više od 1.700 mladih takmičara iz cijele Evrope će učestvovati na ovom festivalu.

Faktor

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top