Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Svečani doček takmičara Specijalne olimpijade: 11 osvojenih medalja

Svečani doček takmičara Specijalne olimpijade: 11 osvojenih medalja

Po dolasku u Tuzlu, članovi Specijalne olimpijade i njihovi treneri pozdravili su se jedni s drugima, a onima koji nastavljaju put prema kući u drugim bh. gradovima, poželjeli su sretan nastavak putovanja

 

 Uz vatromet, balone i suze radosnice danas su članovi porodica i prijatelji dočekali olimpijski tim Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine, koji se sa Specijalne olimpijade u Los Angelosu vratio s 11 osvojenih medalja. Konkurencija je bila jaka, a pobjednici kažu da im je bilo zadovoljstvo takmičiti se, javlja Anadolu Agency (AA).

“Bio je prelijep osjećaj primiti zlatnu medalju za jedno takvo takmičenje. Bio sam siguran u sebe, trenirao sam četiri godine i očekivao sam pobjedu. Bilo je puno zemalja, ali nije bilo naporno. Imam još medalja, ali ovo je prva s Olimpijade i drago mi je da se trud isplatio”, izjavio je Adnan Pribišić iz Sarajeva, koji je osvojio zlato u plivanju, takmičeći se na 25 metara prsno.

Samir Halilović, trener “zlatnog” specijalnog olimpijca, izrazio je zadovoljstvo što je bio dio tima koji je prezentovao Bosnu i Hercegovinu u Los Angelosu.

“Što se tiče nemara države za ovu populaciju u sportu i za sport uopće, za očekivati je da se nešto promijeni. Kod nas je praksa da se hvalimo tuđim uspjehom, u koji smo mogli, a nismo uložili ništa. Mi smo pratriote. Ponosno smo predstavljali i osvjetlali obraz našoj državi među 165 zemalja svijeta i 6.500 učesnika, a šta će se dalje dešavati, to nije u našim rukama”, rekao je Halilović.

Irma Juhić, Admir Aščerić i Miro Vasić osvojili su po dvije medalje. Juhić je osvojila srebro i bronzu u stonom tenisu, dok je Vasić u plivanju osvojio srebrenu medalju u disciplini 25 metara slobodno, a bio je treći, takmičeći se na 50 metara slobodno. Aščerić je osvojio srebro iz atletike na 200, te bronzu na 400 metara.

“U ovom planetarnom sportskom takmičenju naši sportisti bili su neprikosnoveni, a domaćini su nas odlično ugostili i sve vrijeme su nam pružali podršku”, kazala je Kada Delić-Selimović, izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH.

Zorica Mitrović je u plivanju bila druga na 25 metara slobodno, kao i Irmela Peranović, koja se takmičila na 50 metara slobodno. Po dolasku olimpijaca, iz autobusa je prva istrčala Peranović, stalno ponavljajući koliko joj je nedostajala porodica, a naročito majka.

U atletici su osim Aščerića srebrene medalje osvojili Almin Bjelica i Vedrana Nović u utrkama na 200 metara, a Kristina Klačar peto mjesto u trci na 200 metara, dok je u skoku udalj bila šesta.

Osim njih, Ženska Unified nogometna reprezentacija osvojila je četvrto mjesto.

Po dolasku u Tuzlu, članovi Specijalne olimpijade i njihovi treneri pozdravili su se jedni s drugima, a onima koji nastavljaju put prema kući u drugim bh. gradovima, poželjeli su sretan nastavak putovanja. Zajednička poruka je da ova populacija može postići mnogo, što su još jednom dokazali odličnim rezultatima i medaljama koje su im zveckale oko vratova.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top