Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Svečana akademija povodom 1. marta: Svi koji su željeli podijeliti BiH ostali su na smetljištu historije

Svečana akademija povodom 1. marta: Svi koji su željeli podijeliti BiH ostali su na smetljištu historije

Svi neprijatelji BiH, svi oni koji su na bilo koji način željeli pokoriti ili podijeliti BiH su ostali na smetljištu historije, poručeno je danas na svečanoj akademiji u Sarajevu održanoj povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanoj akademiji prisustvovali su, između ostalih, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i bivši članovi Predsjedništva Republike BiH Mirko Pejanović i Ejup Ganić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić čestitao je Dan nezavisnosti svim građanima BiH.

“To je dan kada je na referendumu ostvarena politička volja građana BiH koji su glasali za nezavisnu i suverenu BiH i koja je poslije toga, prijemom u međunarodne organizacije, postala nezavisna država sa svojim punim subjektivitetom, suverenitertom i teritorijalnim integritetom. Time je obnovljena državnost BiH i time su građani vrlo jasno i precizno kazali u kakvoj državi žele da žive”, istakao je Zvizdić.

Naglasio je da je riječ o jednom od najznačajninih momenata u historiji BiH.

“Onima koji pokušavaju osporiti i ovaj praznik i BiH preporučujem da se bolje upoznaju sa historijom BiH. Svi neprijatelji BiH, svi oni koji su na bilo koji način htjeli pokoriti ili podijeliti BiH su ostali na smetljištu historije. BiH živi u svojim granicama već stoljećima i tako će biti i u budućnosti”, poručio je Zvizdić.

Što se tiče državnih zakona odnosno praznika mišljenja je da će trebati izvjesno vrijeme da svi oni koji to sada dovoljno ne razumiju na ispravan način počnu razumijevati šta znači državnost BiH i šta znači činjenica da je BiH zaista dovoljno i široka i prostrana u svakom smislu da bude domovina za sve građane i sve narode.

Bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić poručio je danas da je ono vrijeme bilo “vrlo teško i da je rat bio neizbježan sa ili bez referenduma”.

Podsjetio je na referendum i da je narod odlučio da nastavimo kao suverena i nezavisna država.

“Mislim da smo ponosni na tu odluku i da će vrijeme pokazati da je to najbolje rješenje”, dodao je Ganić.

Mirko Pejanović je kazao da jedan historijski događaj kakav je bio 29. februar i 1. mart 1992. godine po svemu zaslužuje da bude obilježavan.

“Tog danas su građani BiH slobodnom voljom odlučili da izlazeći na referendum izglasaju nezavisnost, suverenost i integritet BiH. I pored rata kroz koji je prošla BiH danas živi u miru na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma i gradi svoju budućnost kao suverena zemlja”, dodao je Pejanović.

Miro Lazović bio je dio bosanskohercegovačke delegacije u američkom Daytonu kao predsjednik tadašnje Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, a kako je kazao danas prisustvuju svečanoj sjednici povodom rođendana BiH.

Podsjetio je da je na današnji dan 1992. godine izražena volja građana BiH da žele da grade nezavisnu BiH.

“Sve ovo vrijeme koje je iza nas pokazuje da ti ciljevi nisu ostvareni, da će poteći još puno vremena dok BiH ne dostigne sadržaj referendumskog pitanja i pogotovo sadržaj iz platforme Predsjedništva RBiH na čijim krilima branjena i odbranjena BiH”, istakao je Lazović.

Naglasio je da je “BiH jača od svojih protivnika”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com