Vijesti iz zemlje

Sve manje interesovanje za FETO škole u BiH: Studenti prelaze na IUS

FETO škole ni u kojem slučaju i nikako ne predstavljaju Tursku  Rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Yucel Ogurlu izjavio je kako vlada sve manje interesovanje učenika i studenata za škole u Bosni i Hercegovini koje su povezane sa terorističkom organizcijom FETO.

Ogurlu, rektor univerziteta osnovanog 2004. godine na inicijativu turskih poduzetnika, u razgovoru za Anadolu Agency je izjavio kako su brojni studenti državljani Turske i BiH iz škola povezanih sa FETO-om aplicirali za prelazak na IUS. Ogurlu se osvrnuo na aktivnosti ovog univerziteta kao i na dešavanja nakon pokušaja državnog udara 15. jula u Turskoj.

Kazao je kako je IUS obrazovna ustanova sa akademskim kadrom iz 25 i studentima iz 55 država svijeta, te da ovaj univerzitet iz godine u godine privlači sve veći broj studenata.

Istakao je kako je IUS univerzitet poznat i u Turskoj, a ujedno i obrazovna institucija koju podržava i Vlada Turske. Prema njegovim riječima, Univerzitet djeluje u skladu sa državnom politikom Turske i nacionalnim interesima ove zemlje.

Dodao je također kako je IUS ozbiljan univerzitet koji je odredio svoj put prema akademskim uvjetima i zadržao svoje mjesto na međunarodnim listama.

“U okolini postoje plagijati našeg univerziteta, no plagijat nikada ne može biti kao original”, rekao je Ogurlu, te podsjetio kako je IUS prije četiri godine bio na listi svjetskih univerziteta na oko 11.000, te da se konstantnim rastom popeo na 3400. mjesto.

“Naš cilj je da za nekoliko godina uđemo u prvih hiljadu univerziteta svijeta”, rekao je Ogurlu, te naglasio kako je IUS među privatnim univerzitetima broj jedan u Bosni i Hercegovini.

“Naš univerzitet je od strane Evropskog pokreta izabran za najbolji univerzitet Zapadnog Balkana. Pored toga, mi smo članovi Evropskog i Svjetskog vijeća univerziteta. Uspjeli smo u pravom smislu postati internacionalni univerzitet. Imamo sudente iz 55 zemalja i akademsko osoblje iz 25 zemalja”, rekao je Ogurlu.

Dodao je kako je ove godine zabilježen i rekordan broj aplikacija za upis na univerzitet.

“Posljednih pet godina broj studenata se konstantno povećavao. Ove godine smo također primijetili porast. Posebno je povećan broj studenata iz Bosne i Hercegovine”, rekao je Ogurlu.

Rektor je istakao kako je ove godine zabilježen i veliki broj bosanskih i turskih studenata iz škola povezanih sa FETO-om na području BiH, koji su aplicirali za nastavak školovanja na IUS-u.

“Broj studenata je mnogo veći nego što smo očekivali. Naravno, mi ćemo sve ove zahtjeve detaljno pregledati. One koji nemaju direktnu vezu sa paralelnom strukturom, uspješne studente koji neće izdati svoju državu ćemo sa zadovoljstvom primiti”, kazao je Ogurlu.

Kada je u pitanju akademsko osoblje u školama povezanim sa FETO-om, Ogurlu je kazao kako su vrata IUS-a otvorena samo za Bosance i hercegovce, te da turski državljani tu šansu nemaju.

“Posebno nakon dešavanja ‘17.- 25. decembra’, ako insistiraju da još uvijek budu unutar tih struktura to je njihovo opredjeljenje. No, za bosanske akademske radnike ne zatvaramo naša vrata. Jer među njima zasigurno ima onih koji zadovoljavaju određene standarde, poznavanje stranog jezika i kvalitet akademskog rada, koje uz odobrenje našeg upravnog odbora možemo primiti. Jer mi smo univerzitet kako za akademski doprinos tako i za zapošljavanje”, kazao je Ogurlu.

– Razne firme pogrešno upućuju studente

Vasi Ete, savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini je kazavši kako je IUS u skladu sa standardima Turske, univerzitet sa modernom infrastrukturom, opremom i kadrom, napomenuo kako studenti koji namjeravaju upisati studije u inostranstvu moraju pažljivo odabrati ustanovu u kojoj će nastaviti obrazovanje.

Ete je istakao kako je IUS univerzitet koji se nalazi u priručniku Centra za izbor i vrednovanje Turske (OSYM), što znači da ne postoji problem u vezi s nostrifikacijom diplome stečene na tom univerzitetu i da je ona priznata u Turskoj i drugdje u svijetu. Prema njegovim riječima, razne firme studente pogrešno usmjeravaju ka univerzitetima koji se ne nalaze na spisku OSYM-a.

Napomenuvši kako se tako upisi na fakultete medicinskih ili pravnih smjerova vrše bez ograničenja u bodovanju Ete je istakao:

„Takvo što u budućnosti, kada se studenti vrate u Tursku stvara problem u vezi s priznanjem diplome. Studenti koji dolaze ovamo iz Turske treba da najprije pri Visokom vijeću za obrazovanje (YOK) provjere da li bi mogli imati problem u vezi s tim. Pored toga, treba da kontaktiraju savjetnika za obrazovanje pri ambasadi kako bismo im mogli reći da li postoji neki problem u vezi s nekom obrazovnom ustanovom. U suprotnom, mnoge firme, turističke agencije zloupotrebljavaju čitav proces i pogrešno usmjeravaju naše studente. Nakon što završe studije, nažalost bivaju oštećeni.“

– FETO škole ni u kom slučaju ne predstavljaju Tursku

Ete je rekao kako intenzivno vode razgovore sa kantonalnim ministrima obrazovanja u cilju sprječavanja da učenici koji su prolazili i prolaze kroz škole u vlasništvu FETO-a, bilo državljani Turske ili Bosne i Hercegovine kasnije u Turskoj na neki način ne bi bili oštećeni.

Naglašavajući kako narod mora biti ispravno informisan, Ete je rekao da neke od obrazovnih institucija u ovoj zemlji smatraju povezanima, odnosno produžetkom terorističke organizacije FETO.
Podsjećajući da su upozorili ministarstva da učenici iz BiH ne pohađaju nastavu u tim školama, Ete je rekao da „imamo određene pripreme za situaciju zatvaranja tih škola kao Ministarstvo obrazovanja, i to u velikom broju zemalja. Spremni smo uraditi sve u našoj moći da učenici i studenti ne bi bili oštećeni.“

Kazavši kako je u vezi s tim strukturama Ministarstvo obrazovanja Turske i prije pokušaja puča 15. jula vodilo određene aktivnosti, on je rekao da FETO nažalost u brojnim zemljama koristi ime Turske.

„Međutim, ni u kojem slučaju oni ne predstavljaju ni naše ministarstvo ni našu državu. To je zloupotreba imena. Ustanove koje predstavljaju Tursku su samo one povezane s Ministarstvom obrazovanja“, rekao je Ete.

Podsjećajući na nedavno usvojeni zakon u Turskoj, Ete je rekao da će prema tome zakonu škole otvarane izvan Turske nuditi obrazovanje samo kroz službene i zvanične kanale putem Ministarstva obrazovanja Republike Turske.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button