Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Svaki drugi zalogaj hrane uvozimo: Pola oranica neobrađeno, a 500 000 nezaposlenih

Svaki drugi zalogaj hrane uvozimo: Pola oranica neobrađeno, a 500 000 nezaposlenih

Alarmantan je podatak da je svaki drugi zalogaj hrane koju pojedemo iz inostranstva

Vojska maršira na punom stomaku, poznata je izreka Napoleona Bonaparte tokom osvajačkog pohoda na Rusiju. Napoleon je shvatio značaj hrane u ratnim osvajanjima, dok je gledao izgladnjele vojnike pred Moskvom.

Godinama nakon rata u BiH raznorazni dušebrižnici plasirali su izlizanu tezu da “BiH neće biti poljoprivredna zemlja, jer se od poljoprivrede niko nije razvio”. Tu tezu, međutim, pobija činjenica da su najrazvijenije zemlje svijeta zapravo poljoprivredne zemlje. Holandija, Izrael i SAD lideri su u poljoprivrednoj proizvodnji i koriste najmodernije tehnologije u proizvodnji hrane.

Agrikultura je u BiH zapuštena, a gotovo milion hektara plodne zemlje leži neiskorišteno. Za to vrijeme 500.000 nezaposlenih uglavnom se kreće prema urbanim sredinama bježeći od zemlje.

Alarmantno zvuči upozorenje sekretara Udruženja poljoprivrednika KS Seada Jeleča da domaće stanovništo prehranjujemo sa tek 40 posto domaće hrane. Praktično, svaki drugi zalogaj hrane koju pojedemo je iz inostranstva. Za ovo je kriva činjenica da je poljoprivredni sektor u zemlji potpuno neuređen, da se podsticaji plaćaju prema hektaru zasijane zemlje, a ne prema prinosima određene žitarice. Slaba ratarska i stočarska proizvodnja kombinovana sa slabom prerađivačkom industrijom dovela nas je u zavistan položaj. S druge strane uvoznički lobiji nabavljaju subvencioniranu stranu hranu po dampinškim cijenama. Ni tu nije kraj problema. Rijetki domaći prehrambeni proizvodi na policama stranih trgovačkih lanaca nalaze se na nepreglednim mjestima, tako da ih kupci i ne primijete. Upravo strani prehrambeni proizvodi čine veliku stavku u ukupnom uvozu u BiH.

Problema u poljoprivredi je mnogo, a bit će potrebno mnogo vremena i odricanja kako bi ih rješavali. Od mijenjanja svijesti domaćih kupaca da trebaju kupovati domaće, preko sistemskog uređenja poljoprivrede, smanjenja nameta i poreza agrikulturi i subvencioniranja prehrambenih proizvoda. Vlast u BiH mora shvatiti poljoprivredu kao stratešku granu privrede, od koje zavisi naš opstanak.

Ukoliko vlast ne bude sistemski rješavala probleme poljoprivrede i prehrambene industrije, subvencionirala izvoz i poticala kupovinu domaćih proizvoda, onda ćemo doći u situaciju da ćemo maširati na tuđoj hrani. To bi ujedno značio i veliki gubitak suvereniteta BiH, jer kada smo zavisni od drugih u hrani, tada nas je najlakše ucjenjivati.

Faktor.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top