Vijesti iz zemlje

Sutra obilježavanje 19. godišnjice smrti Alije Izetbegovića

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe sutra, 19. oktobra, u 11.00 sati na Šehidskom mezarju Kovači bit će obilježena 19. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i prvog predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA).

Cvijeće će položiti brojne delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, članovi Stranke demokratske akcije i drugi.

Istim povodom u Narodnom pozorištu Sarajevo u 20.00 sati bit će upriličena Akademija, najavljeno je iz Muzeja “Alija Izetbegović” i Fondacije “Alija Izetbegović”. 

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a na ahiret je preselio 19. oktobra 2003. u Sarajevu. Ukopan je na Šehidskom mezarju Kovači.

Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu, a zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini, 25. maja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Tokom agresije na našu zemlju bio je vrhovni komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Poslije deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine, podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Autor je većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga koje su prevedene na više svjetskih jezika.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button