Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Šuško: Potrebna je šira debata o poziciji vjere u javnom prostoru

Šuško: Potrebna je šira debata o poziciji vjere u javnom prostoru

Direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Dževada Šuško kazala je novinarima da i nakon sjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) na kojoj su, među ostalim, razmatrana pitanja u vezi s nošenjem vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama postoje kontradiktornosti u tom kontekstu.

– Zakon o sudovima (u FBiH i RS), odnosno ‘famozni’ član 13. i 14. govore o tome da sudije i službenici u sudovima ne smiju ispoljavati vjersku, nacionalnu i političku opredijeljenost, a s druge strane na osnovu nacionalne opredijeljenosti oni su imenovani na pozicije u Sudu – kazala je Šuško novinarima nakon završetka sjednice VSTV-a.

Komentirajući tok debate o spomenutom pitanju, istaknula je da je i ova sjednica pokazala da nije precizirano šta se sve podrazumijeva pod vjerskim obilježjima, odnosno da ne postoji katalog tih obilježja, navodeći da se i time otvara prostor za manipulacije i samovoljno tumačenje šta je to vjersko obilježje.

– Imamo dosta prostora, ali i potrebu da se pitanje pozicije vjere u javnom prostoru dodatno izdebatira i drago mi je da je VSTVBiH pokrenulo to pitanje i usaglasilo se o potrebi šireg dijaloga na tom planu – zaključila je Šuško.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top