Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Supruga Abdullaha Gula nakon suspenzije zabrane hidžaba nastavlja studije

Supruga Abdullaha Gula nakon suspenzije zabrane hidžaba nastavlja studije

Supruga bivšeg turskog predsjednika Abdullaha Gula, Hayrunnisa Gul saopćila je da želi nastaviti svoje studije na univerzitetu nakon što je ukinuta zabrana nošenja hidžaba na visokoškolskim ustanovama u Turskoj.

Ona je uključena u program turskog univerziteta Bogazci i američkog Harvarda za studente sa natprosječnim sposobnostima.

Supruga bivšeg predsjednika je u svojoj izjavi,a  u povodu nastavka studija na Odsjeku za umjetnosti i Odsjeku Psihologije, kazala: “Čovjek je na ovaj svijet došao zbog konstantnog učenja i ulaganja u sebe. Godine ne mogu biti ograničenje školovanju.”

Ona je od uprave Univerziteta tražila da ne prave nikakve razlike između nje i ostalih studenata zbog njenog položaja kao supruge bivšeg turskog predsjednika, kazavši još da obezbjeđenje koje ona ima po službenoj dužnosti, neće ulaziti u prostorije za nastavu.

Da napomenemo da je Hayrunnisa Gul još 1998. godine predala dokumentaciju za upis na fakultet u Ankari, ali je odbijena zbog nošenja hidžaba. Tim povodom ona je tada podnijela i tužbu protiv Turske Međunarodnom sudu za ljudska prava.

IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top