Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sud BiH odbio prijedlog za pritvor, Atif Dudaković i ostali pušteni na slobodu

Sud BiH odbio prijedlog za pritvor, Atif Dudaković i ostali pušteni na slobodu

Svih 13 uhapšenih pripadnika 5. korpusa danas iza 18 sati izašli su iz pritvorske jedinice Suda Bosne i Hercegovine, a nakon što je sudija za prethodni postupak Darko Samardžić odbio predložene mjere pritvora koje je tražilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, odnosno postupajuća tužiteljica Vedrana Mijović.

Osim generala Atifa Dudakovića, u ovom predmetu su još i Ekrem Dedić, Ibrahim Šildedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Redžep Zgojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ejub Korjenić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Pripadnike 5. korpusa ispred Suda BiH su dočekali brojni novinari i članovi porodica i prijatelji. Neki advokati su najavili da će se vjerovatno žaliti i na mjere zabrane koje su izrečene u ovom slučaju.

Asim Crnalić, advokat Dudakovića i Nadarevića, je u izjavi novinarima kazao da se neće žaliti na mjere zabrane, jer smatra da je Sud ipak postupio korektno i da nema potrebe da se žali u ovom slučaju.

– Mjere zabrane prihvatljive su za odbranu i nisu restruiktivne. Odnose se na zabranu komunikacije osumnjičenika sa pripadnicima 5. korpusa koji su sudjelovali u akciji “Sana 95”. Druga mjera odnosi se na zabranu komuniciranja sa medijima i javne nastupe na tu temu. O drugim pitanjima general Dudaković i osumnjičenici mogu govoriti sa medijima i na javnim skupovima – rekao je Crnalić.

Pojasnio je da neće ulagati žalbu na odluku o mjerama zabrane, “ne zato što smatram da su ove mjere potrebne, nego zato što mislim da je Sud u ovom predmetu korektno postupio pa ne želim izazivati vraga”.

Također, kazao je da mu više nije potrebno očitovanje Suda u vezi sa zahtjevom za medicinsko vještačenje generala Dudakovića zato što će on sada imati priliku otići ljekaru i liječiti se.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na pitanje može li se Dudaković pojaviti na skupu podrške koji se sutra organizira u Bihaću, Crnalić je rekao da ne može.

Također, pojasnio je da istraga i dalje traje jer optužbe još nema, a koliko će Tužilaštvu trebati vremena da pripremi optužbu, to odbrani, kaže, nije poznato.

Faktor.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top