Zdravlje

Stvari koje treba uzeti u obzirom tokom njege lica

Sjajna koža lica nije samo pitanje genetike. Vaše svakodnevne navike zapravo imaju veliki utjecaj na ono što vidite u ogledalu. Ovisno o tome koje recenzije proizvoda pročitate ili čije savjete slušate, postoji zbunjujuć broj savjeta koje treba imati na umu. Od toga kako hidratizirati kožu lica do toga kako se zaštititi od negativnih uticaja UV zračenja.

Na kraju krajeva briga o Vašoj koži je jednostavno lična. Evo nekoliko stvari koje biste trebali imati na umu pri sastavljanju svoje vlastite rutine za njegu kože lica.

Vaš tip kože je izuzetno važan

Možda sumnjate da imate suhu, masnu ili osjetljivu kožu, ali da li zaista poznajete svoj tip kože? Poznavanje vašeg pravog tipa kože može vam pomoći kada sljedeći put budete u kozmetičkom šopu. Zapravo, koristeći pogrešne proizvode, ili čak popularne life hack-ove sa interneta, za vaš tip kože može pogoršati akne, suhoću ili druge kožne probleme.

Izgradnja svakodnevne rutine njege kože lica

Bez obzira na Vaš tip kože, svakodnevna rutina njege kože lica može Vam pomoći u održavanju cjelokupnog zdravlja kože i u rješavanju specifičnih problema poput akni, ožiljaka i tamnih mrlja. Svakodnevna rutina njege kože lica ima četiri osnovna koraka koja možete primjenjivati jednom ujutro i jednom prije spavanja.

Ti koraci su:

 1. Čišćenje:

Odaberite sredstvo za čišćenje zbog kojeg koža ne ostane zategnuta nakon pranja. Očistite lice maksimalno dva puta dnevno, ili samo jednom ako imate suhu kožu i ako se ne šminkate. Nemojte pretjerivati s pranjem jer to znači da prirodna ulja koja se nalaze u vašoj koži više ne mogu vršiti svoju funkciju.

 1. Serumi:

Serumi koji sadrže vitamin C ili faktorima rasta ili peptidima bio bi bolji ujutro, primjenjen na kožu prije kreme za sunčanje. Noću retinol ili retinoidi (za koje je potreban doktorski recept) imaju najbolji efekat.

 1. Hidratantna sredstva:

Čak i masnoj koži trebaju hidratantna sredstva, ali treba koristiti ona koja su lagana, na bazi gela i jako je bitno da ta sredstva ne blokiraju Vaše pore. Suhoj koži u većini slučajeva više odgovaraju hidratantna sredstva na bazi kreme. Većina brendova svoje će proizvode označiti kao gel ili kremu na ambalaži.

 1. Krema za sunčanje:

Nanesite kremu za sunčanje čiji je zaštitni faktor minimalno 30. To uradite 15 minuta prije nego što krenete vani jer je potrebno neko vrijeme da se krema za sunčanje aktivira. Tamniji tonovi kože zapravo trebaju više zaštite od sunca jer kod ovih tipova kože lakše dolazi do hiperpigmentacija kože koje je teže liječiti.

Odaberite proizvode koji odgovaraju Vašem tipu kože i osjetljivosti Vaše kože i ne zaboravite pročitati naljepnice na svakom proizvodu koji kupite kako biste izbjegli kupovinu pogrešnih proizvoda.

Za sve tipove kože

 • Pijte dovoljno vode, tj. budite hidratizirani.
 • Mijenjajte posteljinu barem jednom sedmično.
 • Operite ili zamotajte kosu prije spavanja.
 • Nosite kremu za sunčanje svaki dan i nanosite 15 minuta prije izlaska.

Kako početi

Započnite s jednostavnom rutinom kako biste vidjeli kako vaša koža reagira na tretman koji primjenjujete. Nakon što steknete rutinu održavanja zdravlja kože, možete uključiti dodatne proizvode poput pilinga, maski i tretmana za mrlje kako biste poboljšali zdravlje svoje kože.

Ne zaboravite testirati nove proizvode, posebno ako mislite da imate osjetljivu kožu. To Vam može pomoći da prepoznate i spriječite potencijalne alergijske reakcije.

Da biste testirali nove proizvode možete uraditi slijedeće:

 • Nanesite malu količinu proizvoda na diskretno područje tijela, poput unutrašnje strane zgloba ili na dlan.
 • Pričekajte 48 sati da vidite ima li ikakvih neželjenih reakcija.
 • Provjerite područje 96 sati nakon nanošenja da biste vidjeli da li je došlo do odgođene reakcije.

Alergijska reakcija za posljedice može imati ​​iritaciju, crvenilo, male kvržice ili svrbež. Ako primijetite simptome slične navedenim, operite testirano područje vodom i nježnim sredstvom za čišćenje. Zatim refundirajte proizvod i isprobajte drugi koji više odgovara Vašem tipu kože.

Life hack-ovi koje treba izbjegavati (čak i ako ih svi koriste)

Ljudi izvještavaju o čudima koja se navodno ostvaruju korištenjem life hack-ova poput limunovog soka i zubne paste za uobičajene probleme kože poput akni i tamnih mrlja. Čak i nagrađivana glumica Emma Stone tvrdi da je njezina tajna njege kože lica leži u korištenju sode bikarbone. Ali istina je da ovi life hack-ovi dugoročno mogu nanijeti više štete nego koristi jer mogu oštetiti zaštitni sloj vaše kože.

Izbjegavajte slijedeće life hack-ove:

 1. Sok od limuna:

Istina je da sadrži limunsko kiselu, ali je previše kisela i može izazvati pojavu tamnih mrlja nakon izlaganja suncu. Takođe može isušiti i iziritirati Vašu kožu.

 1. Soda bikarbona:

Zbog toga što soda bikarbona ima pH vrijednost od 8, može značajno smanjiti sadržaj vode u koži i samim time može izazvati da vaša kože postane previše suha.

 1. Bijeli luk:

U sirovom obliku, bijeli luk može izazvati kožne alergije, ekceme, upale kože i vodene žuljeve.

 1. Pasta za zube:

Sastojci paste za zube mogu ubiti bakterije i upiti ulje, ali također mogu isušiti ili iziritirati Vašu kožu.

 1. Šećer:

Šećer je preoštar da bi se primjenjivao kao piling za kožu na Vašem licu.

 1. Vitamin E:

Lokalna primjena vitamina E može iziritirati Vašu kožu i nije dokazano da poboljšava izgled ožiljaka.

Akos.ba

Back to top button