Vijesti iz svijeta

Šture reakcije zvaničnika EU-a nakon napada u Istanbulu: Poruke solidarnosti bez termina “teroristički napad“

Zvaničnici Evropske unije samu su posredstvom društvenih mreža reagirali na sinoćnji teroristički napad u kojem je u centru Istanbula ubijeno 38, te ranjeno 155 osoba, a u osudama tog svirepog čina predstavnici najviših institucija EU-a nisu taj napad ni nazvali terorističkim činom, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon svirepog terorističkog napada u centru Istanbula predsjednik Evropskog vijeća Doland Tursk, kao ni čelnik Evropske komisije Jena-Claude Juncker nisu našli za shodno da reagiraju na taj događaj.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz je nekoliko sati nakon napada kratkom porukom na “Twitteru“ poručio da mu je srce uz turski narod i sa suosjeća sa porodicama stradalih.

“Pratim vijesti iz Istanbula. U kontaktu sam sa zvaničnicima. Solidarišemo se sa cijelim turskim narodom“, napisala je evropska komesarka za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Komesar Evropske unije za proširenje i dobrosusjedske odnose Johannes Hahn je pak poručio da “oštro osuđuje napad u Istanbulu“, te dodao da nasilju nema mjesta u demokraciji.
Pažnju javnosti privuklo je to što u porukama sva tri pomenuta čelnika EU-a nije korišten termin “teroristički napad“, a koji su korišteni prilikom reakcija na ranije terorističke napade U Parizu, Briselu i Nici.

Turska poprilično zamjera Evropskoj uniji na suzdržanim i nedovoljnim reakcijama na terorističke napade u Turskoj. Turski zvaničnici smatraju da je dvolično da Mogherini plaće nakon napad u Briselu i naziva ga terorističkim nakon nekoliko minuta, a da u slučaju takvih napada u Turskoj znatno suzdržanije i nepreciznije reagira.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button