Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Studentice IUS-a izradile Android aplikaciju za Historijski muzej

Studentice IUS-a izradile Android aplikaciju za Historijski muzej

Tri studentice završne godine kompjuterskih nauka i inžinjeringa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) Džana Bašić, Amila Zimić i Rialda Spahić volonterski su izradile mobilnu aplikaciju za Historijski muzej BiH, javlja Anadolu Agency.

Od oktobra 2016. do marta 2017. godine, mlade programerke razvile su Android mobilnu aplikaciju i web aplikaciju za administratora Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Razvoj aplikacije je bio u sklopu predmeta Posebne teme kompjuterskih nauka, a koji je mentorisala profesorica doc. dr. Jasminka Hasić-Telalović.

Tokom razvoja, kako navode iz IUS-a, studentice su imale redovne posjete muzeju i sastanke sa direktoricom Elmom Hašimbegović kako bi aplikacija zadovoljila potrebe Muzeja.

Sa svojom mentoricom, tri mlade dame izjavile su da im je velika čast da, kao studentice, predstave svoje znanje i svoj Univerzitet na ovakav način i da daju svoj doprinos bosanskoj kulturi.

“Nije nepoznato da se historijske vrijednosti u muzeju sve rjeđe posjećuju i da su posebno mladi ljudi sve manje zainteresovani da uče o svojoj historiji. Mi živimo u vremenu pametnih telefona, te se nadamo da će naš rad inspirisati građane i turiste da posjete ovaj 70-godišnji muzej”, izjavile su programerke.

Ovo je samo jedan od primjera da BiH ima mnogo više potencijala nego što se govori o tome i da je budućnost svijetla sa ovakvim studentima koji su ujedno i vješti i strastveni kada je u pitanju rad za svoju kulturu.

Zahvaljujući Amili, Rialdi, Džani i profesorici Jasminki, Historijski muzej je ušao u novu dimenziju svoga postojanja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top