Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Studenti posjetili „Tunel spasa“ i Igmansku ratnu džamiju

Studenti posjetili „Tunel spasa“ i Igmansku ratnu džamiju

Povodom obilježavanja dvadeset godina rada, džemat Studentskog naselja Nedžarići, 7. aprila 2019. godine, upriličio je posjetu „Tunelu spasa“ i Ratnoj džamiji na Igmanu. Posjeti su se priključili i aktivisti džemata Studentskog naselja Bjelave te aktivisti Tabačkog mesdžida i Mreže mladih.

Tokom posjete spomeničkom kompleksu “Tunel spasa” studenti su bili u prilici da pogledaju dokumentarni film o „Tunelu spasa“, izgradnji Tunela i ratne snimke, da prođu kroz dio originalnog tunela, pregledaju mape opkoljenog Sarajeva uz objašnjenja, izložbu ratnih slika te muzejsku sekciju s ratnom postavkom.

Ulogu vodiča uzeo je Harun ef. Hodžić, demobilisani major Armije RBiH, dugogodišnji imam i hatib igmanske Ratne džamije, koji je u svom obraćanju iskazao važnost očuvanja tradicije, čuvanju principa i sjećanja na nemilu historiju kroz koju je prošao bošnjački narod.

Uz pratnju Haruna ef., studenti su posjetili i šehidsko mezarje „Veliko polje“, gdje su uz kratko predavanje i učenje Fatihe odali počast šehidima, nakon čega su se uputili ka Ratnoj džamiji. Ona je prvi vjerski objekat izgrađen u BiH nakon početka agresije. Harun ef. je istekako da je džamija sagrađena kao odgovor svima onima koji su rušili i ruše naše temeljne vrijednosti, naše džamije.

”Ova džamija ne pamti historijat Gazi Husrev-begove, ili nema velike gabarite, nije uloženo u nju 19 miliona dolara kao u Fahdovu i ostale velike džamije u Bosni i Hercegovini, ali njeni temelji su zapravo krv naših šehida, ruke i noge naših gazija, dove majki koje su slale svoje sinove u borbu, dove jetima kojima je načinjena nepravda. Zapravo ovo je džamija kojom smo mi pokazali cijelom svijetu da nećemo otići iz BiH nego da ćemo ostati ovdje, iako nam je srušeno 614 džamija sa munarama i 300 mesdžida, mekteba i ostalih objekata Islamske zajednice”, rekao je Hodžić.

Vrijeme nakon podne-namaza bilo je predviđeno za slobodne aktivnosti koje su studenti iskoristili za druženje i razmjenu utisaka.

Mahir Omerović, predsjednik džematskog odbora džemata SN Bjelave pozvao je mlade da se što više angažuju u  izučavanju historije naše zemlje te da kroz ovakve i slične aktivnosti promovišu kulturu sjećanja s ciljem da se kobna historija našeg naroda više nikome i nikada ne ponovi.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top